fbpx
Home fotoaparáty Sony Nový firmware pro SONY A7 III, A7R III a A9 přinese spoustu novinek

Nový firmware pro SONY A7 III, A7R III a A9 přinese spoustu novinek

Nový firmware pro SONY A7 III, A7R III a A9 přinese spoustu novinek

Společnost Sony dnes oznámila, že přichází se zásadním upgradem softwaru pro svoji bezzrcadlovku α9,který bude k dispozici formou aktualizace softwaru.

Revoluční fotoaparát α9 od Sony se dočká několika zásadních vylepšení, která se budou týkat výkonu cenami ověnčeného systému automatického ostření (AF) a kvality fotografií, stejně jako množství nových funkcí. Ty mají celkově usnadnit práci profesionálním fotografům. Kromě toho budou k dispozici také aktualizace softwaru pro modely α7R IIIα7 III, které doplní nejnovější vylepšení ‘Real-time Eye AF’ a možnosti intervalového nahrávání. 

Software verze 5.0 a verze 6.0 pro α9

Verze softwaru 5.0 pro α9 přidává nově vyvinutou funkci pro sledování objektů v reálném čase ‚Real-time Tracking‘. Tento režim využívá nejnovější algoritmus vyvinutý společností Sony, který se opírá o rozpoznávání objektů založeném na umělé inteligenci a zpracovává barvu, vzdálenost objektu (hloubku) a vzor (jas) jako informace o poloze v prostoru. Díky tomu zajistí, aby byly všechny objekty zachyceny s extrémní přesností a precizností. Kromě toho zaznamenává umělá inteligence při fotografování či nahrávání lidí či zvířat[i]informace o poloze očí nahrávaného objektu v reálném čase s extrémně vysokou přesností sledování. Nastavení režimu ’Tracking On’ navíc pomáhá kdykoli aktivovat ‘Real-time Tracking’ jednoduše stisknutím programovatelného tlačítka[ii]a ‘Touch Tracking’, které se rychle aktivuje volbou na dotykovém displejiii.

Díky této nové verzi softwaru 5.0 bude uznávaný model α9navíc disponovat pokročilou funkcí ‚Real-time Eye AF‘, nejnovější verzí technologie Eye AF od Sony, které se dostalo značného uznání. Tato úžasná funkce využívá rozpoznání objektů založené na umělé inteligenci k zjišťování a zpracování údajů o poloze. Výsledkem je zdokonalená přesnost, rychlost a výkon Eye AF. U všech režimů automatického ostření dokáže fotoaparát automaticky zaměřit oči foceného objektu a aktivuje Eye AF. Fotoaparát pak v režimu AF-C neustále plynule sleduje oči. Díky novému softwaru mohou navíc fotografové volit, na které oko objektu (levé či pravé) má fotoaparát ostřit. 

Mezi další funkce ostření, které budou díky aktualizaci softwaru dostupné, patří Touch Pad, Touch Tracking, rozšířený rozsah clony pro detekci fáze AF, který byl z F11 zvýšen na F16 a Fast Hybrid AF pro nahrávání videa, které zajistí plynulé automatické ostření také při nahrávání filmů.  

Díky nové verzi softwaru 5.0 pro α9 dojde také ke zlepšení kvality snímků, a to zejména v oblasti reprodukce barev, protože fotoaparát bude schopen přesněji zaznamenávat jemné změny světla. Zachytí tak plynuleji a přirozeněji gradaci tónů při fotografování takových prvků, jako je například obloha. K dispozici je také nový algoritmus AWB, díky němuž dochází během sériového snímání k zachycení konzistentnějších a vyvážených snímků. Dalšími vylepšeními, která umožní efektivnější kontrolu a správu dat, jsou například zdokonalené My Dial a Dual Slot, funkce rating a protect.  

Software také přináší kompatibilitu s novou aplikací‚ Imaging Edge Mobile‘[iii]od Sony, která je nástupcem aplikace ‚PlayMemories Mobile™‘. Tato aplikace nabízí několik novinek, jako je například mobilní aplikace ‘Transfer & Tagging add-on’[iv], která usnadňuje práci profesionálům – umožní fotografům, aby mohli přetáhnout snímky z fotoaparátu do chytrého telefonu a plynule pokračovat ve fotografování[v]a přináší také podporu pro metadata, včetně IPTC metadat[vi]pro importované snímky. To je vítaným doplňkem nedávného updatu softwaru α9 na verzi 4.0, která obohatila schopnosti fotoaparátu o FTP transfer.

Verze 6.0 firmwaru pro fotoaparáty α9přinese nově Eye AF také pro oči zvířat, což je velmi zajímavá novinka zejména pro fotografy divokých zvířat. Doplní také funkci intervalového snímání pro tvorbu časosběrných záběrů. 

Nová systémová aktualizace softwaru na verzi 5.0 je plánována na březen 2019 a verze 6.0 bude k dispozici v létě 2019.  

Verze 3.0 softwaru pro α7R III a α7 III

Také u dvou oblíbených modelů plnoformátových fotoaparátů od Sony, α7R IIIα7 III, dojde díky nové verzi softwaru 3.0 ke zlepšení výkonu funkce Real-time Eye AF. Ta bude dostupná pro režim AF-C při namáčknutí spouště. Real-Time Eye AF bude k dispozici také pro fotografování zvířat v.

Fotoaparáty navíc dostanou funkci intervalového nahrávání, která umožní velice jednoduché vytváření časosběrných záběrů[vii]. Novou funkci je možné nastavit jakkoli od jedné až po 60 sekund s celkovým počtem snímků od jednoho do 9999. Při intervalovém nahrávání bude také možné nastavit citlivost sledování AF/AE na ‚vysokou‘, ‚střední‘ a ‚nízkou‘, což umožní omezit změny v expozici během intervalu nahrávání.  

Nová verze aktualizace systémového softwaru 3.0 je plánována na duben 2019.Celou řadu exkluzivních příběhů, videí i úchvatného nového obsahu pořízeného nejnovějšími fotoaparáty a dalšími produkty z řady Sony α naleznete na https://www.sony.co.uk/alphauniverse. Evropské stránky fotografie Sony jsou ve 22 jazycích a naleznete zde detailní informace týkající se produktových novinek, soutěží a aktuální seznam akcí Sony v jednotlivých státech. 


[i]V určitých situacích a u určitých objektů nemusí být přesný autofokus možný 

[ii]Funkci je nutné nastavit předem prostřednictvím menu 

[iii]Nástupnická aplikace PlayMemories Mobile. Uživatelé stávající aplikace PlayMemories Mobile ji mohou využívat prostřednictvím aktualizace PlayMemories Mobile.

[iv]Doplňková aplikace pro mobilní zařízení „Imaging Edge Mobile“. Dostupná v následujících zemích: USA/Kanada/VB/Francie/Německo/Hong Kong/Čína/Austrálie/Japonsko. Tato aplikace vyžaduje registraci uživatele. 

Kompatibilní s ILCE-9s aktualizacífirmwarena verzi 5.0nebo pozdější, ILCE-7RM3, ILCE-7M3.

[v]Kompatibilní s ILCE-9 s aktualizací softwaru na verzi 5.0 nebo pozdější

[vi]IPTC metadata pro digitální metadatasnímků jsou standardně generována pomocíIPTC (International Press Telecommunications Council)

[vii]Vyžaduje nejnovější verze aplikací pro stolní počítač „Imaging Edge”, „Viewer“aPlayMemories Home 

Veškerou techniku a služby nakoupíte nejlépe ve: