Projekt CITY LIFE – jedna z nejkrásnějších a nejlukrativnějších čtvrtí Milána

Jedním z dalších zajímavých architektonických skvostů Itálie, který obohatil panoramatickou scénu Milána, metropole módy, je projekt City Life. Obytná zóna s přidruženými věžemi s designem s jasně rozpoznatelným rukopisem mých nejoblíbenějších architektů mě vítá při každé návštěvě milánského týdne módy. V bezprostředním okolí této čtvrti se totiž konají módní přehlídky nejzvučnějších italských módních domů.

Nová rezidenční čtvrť City Life nabrala svou finální podobu po dokončení prací v prosinci roku 2013. Pochází z pera špičkových známých jmen: Zaha Hadid, Arata Isozaki a Daniel Libeskind. Tato zvučná jména byla mému srdci odjakživa blízké stejně tak jako samotný styl – dekonstruktivismus. Pojďme se podívat na tento unikátní projekt blíže.

Spolu s městskou výstavbou Porta Nuova je City Life znovuzrozením, obnovou hlavního města severní Itálie. Pracovalo se na něm od července 2009. Jedná se o přestavbu původního veletržního místa lokalizovaného v nejprestižnější obytné oblasti města. Napojení na silniční komunikace a metro, vysoká kvalita architektury, unikátní rozpoznatelný design i veřejný prostor přetváří tuto oblast na jednu z nejkrásnějších a nejlukrativnějších čtvrtí Milána. V roce 2019 bylo pak ohlášeno dokončení připravovaného plánu od slavného architekta Daniela Libeskinda – věže s názvem Il Curvo – the curved one – zakřivená. Tato struktura bude finálním uzavřením obchodní čtvrtě City Life, velkolepého plánu zahrnujícího obytný komplex Zahy Hadid a tři přilehlé věže.

Jedna z nejrozsáhlejších evropských pěších zón

Rezidenční čtvrť je osazena v srdci Milána, v centru historické oblasti výstaviště, ponořená do parku o velikosti 160 000 m2. Je to jedna z nejrozlehlejších evropských pěších zón. Zabírá plochu více než 350 000 m2. Zahrnuje obytné prostory – 530 bytů, kancelářskou zónu – tři věže se 130 000 m2 plochy a nákupní oblast CityLife Shopping District, největší a nejmodernější obchodní centrum Itálie se stovkou obchodů a restaurací na ploše 32 000 m2. Taktéž oplývá rozsáhlým veřejným parkem. City Life přináší do urbánního kontextu nový model určený ke trávení pracovního i volného času, který si můžete užít jak na kole, tak pěšky. Doprava cirkuluje v blízkosti v podobě podzemního vlaku.

Milánskou obchodní oblast tvoří tři věže na náměstí Piazza delle tre torri. (zdroj: libeskind.com)

Obchodní čtvrť – náměstí tří věží

Centrem projektu je obchodní čtvrť, kterou tvoří tři věže na náměstí Piazza delle tre torri – Náměstí Tří věží. Věž Isozaki je rovná, Hadid točitá a Libeskind křivá.

Rovná věž Isozaki japonského architekta Araty Isozaki se tyčí do výše 202 m a se svými 50 podlažími tak patří mezi nejvyšší věže Itálie. Vnější stěny věže tvoří panoramatická skleněná stěna. Inaugurace se konala v dubnu 2015. Navštívit ji však mohou pouze zaměstnanci společnosti Allianz. Věž Hadid z pera ateliéru nedávno zesnulé architektky Zahy Hadid přezdívaná klikatá, Generali Tower, je elegantní budova s výškou 170 m a 44 podlažími, která je kompletně zkonstruována z oceli a skla. Věž Libeskind pak dosahuje výšky 175 m s 28 podlažími. Všechny tři věže pojmou dohromady 10 000 lidí na ploše cca 130 000 m2.

Po plánovaném finálním dokončení prací v roce 2020 bude projekt CityLife největším civilním prostorem a veřejným parkem vytvořeným v Miláně od dob otevření oblasti Parco Sempione před 130 lety. Každoročně přivítá více než milion návštěvníků, pracovníků a obyvatel.

„Klikatá“ věž Zahy Hadid. (zdroj: archdaily.com)

Komplex City Life zahrnuje i návrh muzea moderního umění (menší objekt s kruhovým střešním půdorysem), nákupní zónu s bary a restauracemi, výstavní pavilony a součástí budou též plochy určené ke sportu, zábavu a nový prostor pro módní přehlídky. Po finalizaci poslední věže tohoto projektu se budou vybrané módní show konat právě zde.

Návrh muzea moderního umění. (zdroj: archello.com)

Obytný komplex Zahy Hadid a Daniela Libeskinda

Velkolepý projekt City Life Vám učaruje i obytnou zónou, kterou vytvořili architekti ateliérů Zahy Hadid a Daniela Libeskinda.

Sídliště z pera Zahy Hadid zahrnuje 7 struktur, rozsah apartmánových domů je od 5 do 14 podlaží s vizuálními variacemi a propojením. Osobité architektonické části zdobí točité tvarované balkony a profil střechy s jemným elegantním tvarem naznačujícím střešní byty a početné zastřešené terasy. Fasádní řešení zabezpečila firma Schüco Italia, design je uzpůsoben okennímu, fasádnímu a posuvnému dveřnímu systému.

Orientace je vyřešena směrem k přilehlému veřejnému parku. Apartmány jsou orientovány na jihovýchod a poskytují vizuálně příjemné výhledy z teras. Návrh celé struktury včetně urbanistického řešení bere v úvahu i vysoké nároky na ochranu životního prostředí.

Po mém návratu zpět do centra Milána z přehlídky Moncler a Verace jsem si nemohla nechat ujít procházku směrem ke stanici podzemního vlaku, která vedla okolo této nádherné architektury. Silueta obytného komplexu Zahy Hadid CityLife je definována plynulou točitou linií. Rezidence sestávají ze sedmi tvarovaných oblých budov různé výšky.

Pohled na dům, který je součástí obytného komplexu Zahy Hadid. (zdroj: Schüco Italia)

Interiérový design Zahy Hadid – Studio Marco Piva

Společně se ještě podívejme na návrh interiérů soukromých apartmánů v komplexu Zahy Hadid, které byly vytvořeny ateliérem Studio Marco Piva. Jednoduchý a funkční design dosažený sofistikovanou a elegantní konečnou úpravou je bohatý na detaily zdůrazňující exkluzivitu celkového projektu. V úzké spolupráci s klienty podnikl tento návrhářský tým opatrný průzkum barev s výsledkem výběru moderních, avšak ne příliš agresivních tónin. Cílem bylo zabránit ztrátě atraktivity apartmánů v čase. Decentní řešení je též v souladu s potřebami obyvatel. Nejvyšší designérský standard pak zaručuje kvalitu, nadčasovost a celému projektu dodává pečeť exkluzivity.

Příkladové interiérové vizualizace apartmánů vytvořené Studiem Marco Piva pro obytný komplex Zahy Hadid. (zdroj: Studio Marco Piva)
Autor: Ing. arch. Miroslava Vaňharová
Foto: archiv firem a ateliérů