Nissan IMs: vyzyvatel Tesly v podobě luxusního zvýšeného sportovního sedanu

V americkém Detroitu tento týden probíhá jedna z největších automobilových výstav North American International Auto Show. Kromě klasických aut se spalovacími motory jsou mezi exponáty i elektromobily. Svůj koncept luxusního elektrického sedanu, označený jako IMs, tu v pondělí představila japonská automobilka Nissan.

Elegantní vůz samotný výrobce označuje jako „zvýšený sportovní sedan“, pohybující se na hranici mezi konvenčními sedany a crossovery. Písmena IM v jeho názvu znamenají „Intelligent Mobility“ („chytrá mobilita“), což je označení, které Nissan používá pro své automatizované technologie a elektrické vozy.

Přes 600 kilometrů na jedno nabití

Svůj podíl na vnějších proporcích má v případě Nissanu IMs umístění akumulátorů pod karosérii, což zvyšuje výšku automobilu. Zajímavostí jsou otočné přední sedačky, naznačující, že vozidlo bude schopné jezdit bez dohledu řidiče.

Designéři Nissanu popisují vzhled konceptu jako „nadčasový japonský futurismus“. Neobvyklé prvky a neokoukaná řešení lze vidět prakticky po celém vozidle, včetně tvaru přístrojové desky a obložení dveří, které mají připomínat kosmickou loď.

Lákavě působí i deklarované technické parametry. Pohon obstarávají dva elektromotory, umístěné vpředu a vzadu, pohánějící všechna čtyři kola. Agregáty generují celkový výkon 483 koňských sil a točivý moment 800 Nm. Baterie s kapacitou 115 kW poskytuje odhadovaný dojezd 610 kilometrů na jedno nabití. Podporováno je samozřejmě rychlé nabíjení.

Pohodlí a inteligence

Nissan IMs má pokročilé vzduchové odpružení, které se automaticky přizpůsobuje různým situacím. Řidiči tak mohou očekávat komfortní jízdu za jakýchkoli podmínek. Při přepnutí do autonomního režimu se změní barva některých vnějších světel na modrou a vůz blikáním upozorňuje chodce a další řidiče na to, co se děje za volantem.

Viceprezident americké pobočky Nissanu Denis Le Vot uvedl, že představený automobil ukazuje tři základní pilíře Nissan Intelligent Mobility – chytré řízení, inteligentní výkon a chytré integrace.

Japonská automobilka zjevně vidí budoucnost elektromobilů v růžových barvách. Po představení nové verze Nissanu Leaf e+ připravuje do roku 2022 uvedení dalších sedmi vozidel s elektrickým pohonem.

Diskuze (2) Další článek: Motokicks: nová forma miniaturního hoverboardu pro každou nohu zvlášť [CES]

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,