Pokud se svět po ústupu dolaru do pozadí rozpadne na různé valutové zóny, každá z nich bude mít vlastní společnosti typu Googlu, Microsoftu a Amazonu. Jedná se o příliš důležité uzly infrastruktury, než aby byly budovány na základě systému konkurenční zóny, píše přední finanční analytik Michail Cházin. (Foto: PDP)

„Dnes to není možné z banálního důvodu: úvěrový systém ve světě je dolarový. A proto pravidla definuje FED, stejně jako i operační systémy a další věci. Ovšem dnes jednoduše vidíme začátek tohoto procesu. Jestliže je situace okolo toho v Rusku smutná, tak v Číně ne, z tohoto důvodu (Čína — red.) začíná postupně obsazovat světové trhy. A její geopolitičtí (a hlavně ekonomičtí) protivníci jí začali čelit," myslí si Cházin.

Podle názoru Cházina, který ve své době působil také na pozici poradce prezidenta Borise Jelcina, je možné úkoly podobného rozsahu dělat pouze na úrovni státu a za jeho účasti v rozpočtové sféře.

„(…) Úkoly takového rozsahu je možné řešit jen na úrovni státních rozpočtů. A všechna internetová monstra USA jsou těsně spojena s NSA. To dokonce není ani předpoklad, to je veřejně známý fakt. Na to je potřeba vydělit rozpočet."

V Rusku je, podle názoru Cházina, velký problém s vytvářením vlastního digitálního průmyslu. Hovoří o dvou důvodech. Prvním z nich je likvidační provedení privatizace sovětského dědictví. Druhým důvodem je fakt, že o rozpočtu Ruské federace rozhodují kruhy s liberálním politickým myšlením.

„U nás rozpočet kontrolují liberálové a získat peníze na konkurenci s jejich „partnery" v USA není jen složité, je to velmi složité," prohlásil analytik.

Pokud se Michail Cházin ve své předpovědi nemýlí a skutečně dojde k rozpadu světového dolarového systému, kdy se svět potenciálně rozdělí na několik různých bloků, zůstává otázkou, kam bude patřit Česká republika. Jak říkají mnozí experti, Evropa do značné míry zaostává ve vývoji vlastního klíčového hardwarového i softwarového zabezpečení.

S ohledem na probíhající skandál okolo hardwaru a softwaru od čínské společnosti Huawei v České republice, kdy Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost varoval před používáním produktů této společnosti na kritických státních úřadech z důvodu bezpečnosti, zatím není jasné, zdali bude moci Česko používat americké produkty po rozpadu dolarového systému i nadále, když bude s velkou pravděpodobností stát mimo dosah dolarové zóny.

Michail Cházin