10 milionů elektrických kilometrů na tachometrech autobusů Solaris

Na konci roku 2018 elektrické autobusy Solaris ujely 10 milionů kilometrů. Jezdí na silnicích v 16 státech a 38 evropských městech.
Na konci roku 2018 elektrické autobusy Solaris ujely 10 milionů kilometrů. Jezdí na silnicích v 16 státech a 38 evropských městech.
Každý kilometr zkušeností přispěl k tomu, že ani ne desetiletí po premiéře Urbino electric, které je nyní sériově vyráběno, nabízejí elektrické autobusy stejné provozní schopnosti jako autobusy s dieselovým pohonem, ale jsou šetrné k životnímu prostředí.

Elektromobilní dobrodružství výrobce skutečně začalo s pracemi na jeho prvním trolejbuse Solaris Trollino. Vývoj elektrických pohonů od trolejbusu, přes hybridní až po pohon na baterie, získal ocenění odborníků z automobilového průmyslu udělením ceny Bus of the Year 2017.

Solaris dodal nebo obdržel objednávky na téměř 400 elektrických vozidel, v roce 2017 se v tomto segmentu zařadil na první místo v Evropě s tržním podílem 18%. Několik stovek elektrických autobusů Urbino v současné době jezdí na silnicích v 16 státech a 38 evropských městech. Osvědčily se ve studené Skandinávii, i v horké Barceloně. Skutečný rekordman z hlediska počtu ujetých kilometrů je 12 metrový elektrický autobus provozovaný v polském městě Jaworzno s téměř 250 000 kilometry na tachometru. Vozidla nabíjená pantografem ujedou až 12 000 kilometrů za měsíc.

Od podpisu první smlouvy v roce 2012 Solaris nepřetržitě na vývoji technologií pro elektrické autobusy pracuje. Produktová řada se výrazně rozšířila jak o nabízené délky vozidel, různé kapacity baterií a způsoby nabíjení, tak i o typy a řešení pohonů a topné a klimatizační systémy. Společnost Solaris nabízí svým zákazníkům komplexní služby zahrnující nejen dodávky autobusů a nabíjecích systémů, ale také instalační a stavební práce. Inženýři z Instituce pro výzkum a vývoj Solaris také vyvinuli systém dálkové diagnostiky elektrických autobusů eSConnect, který ze získaných údajů z jízdy autobusů umožní optimalizovat servisní podporu a využití vozového parku.

Solaris nabízí na žádost klienta zpracování individuálních studií proveditelnosti nasazování elektrických autobusů. Pomocí analýzy umožňuje nalézt optimální řešení s ohledem na infrastrukturu a vybavení vozidel pro daná městská centra a pro konkrétní autobusové linky. Potřeby jednotlivých zákazníků se mohou diametrálně lišit v závislosti na místních teplotách, topografii terénu, průměrné rychlosti, počtu zastávek apod. Cílem je zvolit konkrétní funkční řešení.

Zkušenosti získané během provozu každého z autobusů Urbino electric umožnily firmě vyvinout sériově vyráběný autobus, který je schopen v městském provozu nahradit dieselová vozidla. Podle odhadů expertů má mít v roce 2030 elektrický pohon téměř polovina všech nových autobusů v Evropě, dieselovými motory bude vybaveno pouze 7% autobusů. Provoz elektrických autobusů je mnohem ekonomičtější, jsou tiché a bezemisní, a podle společnosti Solaris představují budoucnost městské dopravy a proto tento segment stále více posiluje.

Zdroj: Solaris


10 milionů elektrických kilometrů na tachometrech autobusů Solaris
Solari Urbino 12 electric. Foto Solaris
10 milionů elektrických kilometrů na tachometrech autobusů Solaris
Solaris Urbino 18 electric. Foto Solaris