Babiš: EU musí vyčkat, jaký Britové zvolí další postup

16.01.2019
Euroskop, čtk

Evropská unie musí podle českého premiéra Andreje Babiše vyčkat, jaký další postup zvolí Británie poté, co v úterý tamní parlament odmítl návrh dohody o vystoupení země z Unie. Před zahájením dnešního programu návštěvy v Bangkoku Babiš novinářům řekl, že nejistota je nepříjemná. Premiérka Theresa Mayová podle něj zaznamenala nejhorší prohru v historii britského parlamentu.

Česko a Unie musí podle Babiše i po hlasování vyčkávat. „Je to teď o Velké Británii. Jestli paní premiérka ustojí hlasování o důvěře, to se předpokládá, že ano, i když včera (v úterý) zaznamenala nejhorší prohru vlastně v historii britského parlamentu, kdy asi 115 jejích poslanců hlasovalo proti. Očekává se, že tito poslanci ji podpoří,“ řekl předseda vlády.

„Doufám, že britští politici budou odpovědní a nakonec to dopadne dobře, že bude nějaká jasná dohoda. Divoký brexit by znamenal chaos,“ řekl Babiš a připomněl, že český kabinet poslal před týdnem do parlamentu zákon upravující vztahy mezi ČR a Spojeným královstvím pro případ, že by Británie vystoupila z EU bez dohody. Unie musí vyčkat nejspíš do pondělí, kdy by Mayová mohla navrhnout další postup, dodal Babiš. „Evropa musí čekat, nyní nemůžeme dělat vůbec nic,“ konstatoval.

Do budoucna si přeje odpolitizování Evropské komise. „EU musí být jednotná. Nějaké další nápady integrace myslím nejsou na místě. Je potřeba, aby po evropských volbách zasedli v Evropském parlamentu lidé z reálného života, ne profesionální politici,“ uvedl. Přeje si, aby se unie vrátila ke své podstatě, kterou jsou čtyři základní svobody, a aby členské státy měly hlavní slovo.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek