Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vyšší daňové příjmy umožní Libereckému kraji přidat na investice

Vyšší daňové příjmy za loňský rok umožní Libereckému kraji přidat další miliony na investice. Proti původnímu rozpočtu se podařilo získat navíc bezmála 354 milionů korun, z nich největší část, 224,5 milionu korun, půjde do komunikací. Konkrétně do údržby a rekonstrukcí krajských silnic druhé a třetí třídy a do projektové přípravy. Před rokem takto kraj z vyšších daní rozdělil téměř 416 milionů korun.

Pro rok 2018 schválilo zastupitelstvo přebytkový rozpočet s příjmy 3,133 miliardy korun, výdaje měly být o 97 milionů nižší. Podle předběžných informací ale nakonec příjmy přesáhly 9,848 miliardy korun. Je to především díky dotacím pro školství a sociální služby a také díky evropským a státním dotacím. Daňové příjmy dosáhly téměř 3,32 miliardy korun a byly o téměř 12 procent vyšší než se původně počítalo.

Investice do všech rezortů

„Vyšší daňové příjmy zapojujeme takhle na začátku roku už potřetí, většina těch peněz půjde na investice do všech resortů, nejenom do silnic. Jsou určeny na investice do obnovy majetku kraje a také na podporu investic obcí a dalších organizací," uvedl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Ne všechny požadavky bylo ale možné uspokojit, protože požadavky resortů přesáhly částku o 210 milionů korun.

Nejvíc do dopravy

Vedle dopravy směřuje nejvíc peněz do oblasti školství, mládeže a tělovýchovy. Odbor dostal podle Volfové dalších 34,6 milionu korun. Peníze jsou mimo jiné určeny na částečnou rekonstrukci liberecké textilní průmyslovky. Do zdravotnictví půjde 21 milionů, z toho 15 milionů je určeno na podporu páteřních nemocnic a šest milionů na rekonstrukci a dostavbu základny letecké záchranné služby v Liberci. Přes 19 milionů získal na investice resort sociálních věcí a téměř 18,5 milionu půjde do oblasti kultury a cestovního ruchu. Rozdělení peněz musí ještě schválit krajští zastupitelé.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky Liberecký kaj, daně, investice, Liberecký kraj, rekonstrukce, peníze, Martin Půta, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vyšší daňové příjmy umožní Libereckému kraji přidat na investice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.