Hlavní obsah

Berdych - Haase 6:1, 6:3, 6:3Fantazie! Berdych zničil dalšího soupeře, zářila i Kvitová, jen Vondroušová končí

pan, rjmSport.cz
Aktualizováno

Nádhera! Tomáš Berdych potvrdil i v zápase druhého kola Australian Open vynikající formu, když za 81 minut vystřílel z kurtu Nizozemce Robina Haaseho 6:1, 6:3, 6:3 a zahraje si tak o postup do osmifinále. Skvělý zápas odehrála ve druhém kole dvouhry i Petra Kvitová, která zničila Rumunku Beguovou po setech 6:1, 6:3. Zápas trval jen hodinu a devět minut. Naopak se nedařilo Markétě Vondroušové, která podlehla Petře Martičové ve dvou setech 4:6, 5:7.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Petra Kvitová postoupila do 3. kola Australian OpenVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Německá tenistka Kerberová vybojovala postup do 3. kola Australian Open

"Věřím si, cítím se velmi dobře." Těmito slovy okomentoval Tomáš Berdych své rozpoložení po vítězném zápase prvního kola na Australian Open proti Kylu Edmundovi. Jak vážně tato slova myslel, si ověřil hned v prvním setu jeho další soupeř Robin Haase.

Český tenista od úvodu zasypal nizozemskou hvězdu tvrdými údery od základní čáry, výměny se odehrávaly zcela v jeho režii, čemuž jednatřicetiletý rodák z Haagu pomáhal i nevynucenými chybami.

Berdychovu dominanci v prvním setu potvrzuje nejen 21 minut trvající sada, ale i to, že při vlastním podání neztratil jediný míč!

 Jasná nadvláda pokračovala

Aby se Haase snad nestačil probrat ze šoku, vzal mu Berdych servis hned v úvodním gamu druhého setu. Český tenista se nedále mohl spolehnout na téměř bezchybnou hru od základní čáry, kterou svého soupeře držel v hluboké defenzivě.

Velkou úspěšností se Berdych mohl pochlubit i při hře na síti. Český tenista i nadále jasně dominoval na svém servisu, soupeře nepustil ani ke shodě. Podruhé ve druhém setu Hasseho brejknul za stavu 5:3 a po pouhých 50 minutách hry vedl už 2:0 na sety.

Definitivní ortel nad Haasovým osudem Berdych napsal za stavu 4:3 ve svůj prospěch, kdy prolomil poprvé v třetí sadě soupeřův servis a ujal se vedení 5:3.

Český tenista v utkání jednoznačně dominoval, při svém servisu nedal Haasovi žádnou šanci, Nizozemce za celé tři sety nepustil k jedinému brejbolu. Berdych si pomáhal i bezchybnou hrou na síti i výbornými returny, kterými držel svého soupeře v defenzivě.

Utkání vyhrál po setech 6:1, 6:3 a 6:3 za pouhých 81 minut. Ve třetím kole změří síly s Argentincem Diegem Schwartzmanem.

Vondroušová končí na Martičové

Ve velmi nervózním duchu se nesly úvodní výměny zápasu mezi Markétou Vondroušovou a Petrou Martičovou. Že podání opravdu nemusí být žádnou výhodou, obě potvrzovaly v prvních sedmi gamech, když ani jedna z hráček nebyla schopná vyhrát vlastní servis.

Rodačka ze Sokolova se trápila především na finálních úderech, kdy dobře rozehrané výměny nebyla schopná dovést především díky vlastním chybám do vítězného konce.

Stejně jako proti Rodinové se Vondroušová snažila prokládat hru kraťasy či přechodem na síť, ani jedna z variant jí však příliš nevycházela.

Poprvé si servis udržela až v osmé hře chorvatská tenistka a dostala se tak do vedení 5:3. Vzápětí poznala pocit z vlastního vyhraného podání i Vondroušová, která čistou hrou snížila na 4:5.

I když měla česká tenistka v desáté hře brejkbol na vyrovnání stavu, první sadu už zachránit nedokázala a po 37 minutách prohrávala 0:1.

Šance Vondroušová nevyužila

Druhý set začaly obě tenistky mnohem soustředěněji především na svém servisu. O osm let mladší Češka zkoušela narušit strojovou hru Martičové občasným přechodem na síť či zkrácením hry a držela tak se svou o čtyřicet míst lépe postavenou soupeřkou kontakt.

Poprvé ve druhém setu se za stavu 2:1 pro českou tenistku do vážných problémů na servisu dostala rodačka ze Splitu, což doprovodila vzteklým třísknutím rakety. Vondroušová však brejkbol nevyužila a vzápětí se dostala do stejné situace i ona. Stejně jako její o osm let starší soupeřka však svůj servis udržela a ujala se vedení 3:2.

Důležitý moment zápasu přišel za stavu 3:3 v sedmé hře druhého setu, kdy Vondroušová poprvé v druhé sadě přišla o servis. Martičová v této části utkání nechala tvořit hru svoji soupeřku, tak však nevynucenými chybami poslala Chorvatku do vedení 4:3.

Nejlepší pasáž hry předvedla bývalá juniorská světová jednička za stavu 4:5 při podání soupeřky, která tak mohla definitivně ztvrdit své vítězství. Agresivně hrající Vondroušová však dokázala poprvé v setu vzít své soupeřce servis a vyrovnat na 5:5.

Psychickou výhodu však česká hráčka potvrdit nedokázala, znovu přišla o servis a 32. tenistce světa tak dala druhou možnost utkání dopodávat.

Martičová už druhou možností nepohrdla, druhý set vyhrála 7:5 a i potřetí v kariéře tak českou soupeřku bez ztráty setu za 1 hodinu a 33 minut porazila.

Vondroušová se tak stejně jako v minulém roce loučí v Melbourne ve druhém kole.

Siniaková s Krejčíkovou začaly suverénně

Pohodovou výhrou dvakrát 6:2 nad dvojicí Bogdanová, Rodionovová vstoupily do Australian Open světové jedničky ve čtyřhře Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou.

V prvním setu vzaly soupeřkám dvakrát podání a i když ve druhém o jedno přišly, další tři prolomené servisy soupeřek znamenaly po 59 minutách hry klidný vstup do turnaje.

Kvitová potvrdila formu

Ve výborném rozpoložení vstoupila do nové sezony Petra Kvitová. Česká jednička ovládla turnaj v Sydney a bez větších problémů prochází také grandslamovým Australian Open. Tam nejprve smázla Slovenku Rybárikovou a teď ve dvou setech poslala ze hry také Rumunku Irinu Beguovou.

Foto: Andy Brownbill, ČTK/AP

Česká tenistka Petra Kvitová smetla ve druhém kole Rumunku Beguovou ve dvou setech.

Fulnecká rodačka měla parádní nástup a rychle vedla 4:0, pak sice ztratila podání, ale drama nepřipustila. Získala následující dvě hry a tím i celý první set.

Češka potvrzovala i nadále roli favoritky, do které ji pasovalo nejen postavení na světovém žebříčku, ale i vzájemná bilance 3:0 pro Kvitovou. Lvice ve třetí hře druhé sady vzala Rumunce podání a nakročila k postupu. O svá podání sice musela v této fázi duelu více bojovat, ale servis držela a blížila se k vítězství. V deváté hře pak podtrhla Kvitová svůj triumf tím, že vzala soupeřce opět podání. Mohla tak slavit postup po výhře 6:1, 6:3.

"Jsem zdravá a projevuje se tvrdá práce z přípravy," culila se Kvitová po utkání v rozhovoru pro stanici Eurosport. "Jsem nadšená ze svého výkonu, všechno šlo dobře. Hrála jsem agresivně. Jsem ráda, že se mi daří hrát rychle ve dvou setech a šetřím energii," řekla osmadvacetiletá Kvitová.

V roce 2012 došla na prvním grandslamovém turnaji sezony až do semifinále. Na dotaz, zda může na podobnou metu myslet i tentokrát, reagovala opět s úsměvem. "Kdo ví? Musím se zeptat soupeřek. Nevím. Jdu zápas po zápasu. Je to mnohem lepší než loni a z toho mám radost."

V dalším kole narazí na Belindu Bencicovou. Bývalou světovou sedmičku, která v prvním kole vyřadila Kateřinu Siniakovou, v obou vzájemných zápasech porazila. Před rokem Švýcarce nedala šanci ve Fed Cupu v pražské O2 areně.

Ostatní výsledky najdete zde >>>

Zápasy 2. kola Australian Open ON-LINE
Markéta Vondroušová (ČR) - Petra Martičová (Chorv.) 4:6, 5:7
Tomáš Berdych (ČR) - Robin Haase (Niz.) 6:1, 6:3, 6:3
Petra Kvitová (8-ČR) - Irina Beguová (Rum.) 6:1, 6:3
Čtyřhra žen - 1. kolo:
Krejčíková, Siniaková (1-ČR) - Bogdanová, Rodionovová (Rum./Austr.) 6:2, 6:2
Melicharová, Peschkeová (4-USA/ČR) - Mariaová, Watsonová (Něm./Brit.) 6:1, 4:6, 6:4
Hradecká, Makarovová (6-ČR/Rus.) - Barthelová, Keninová (Něm./USA) 6:3, 6:3

Reklama