Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Odstartuji volby na dálku pro občany žijící v zahraničí, slibuje Hamáček

  10:12
Ministr vnitra Jan Hamáček je spíš vidět jako předseda ČSSD, který neustále uklidňuje spory ve vlastní straně. Jeho práce na vnitru zůstává bez povšimnutí, přitom má Hamáček velké plány. Slibuje, že volby v roce 2021 budou první, ve kterých budou moci Češi hlasovat korespondenčně – tedy aspoň krajané v zahraničí. Chce sáhnout i do pobočkové sítě pošt.
Místopředseda vlády a ministr vnitra Jan Hamáček

Místopředseda vlády a ministr vnitra Jan Hamáček | foto:  Michal Růžička, MAFRA

Minulý týden se objevila statistika, podle které přibývá mrtvých na silnicích. Máte nějaký recept, jak nepříznivý vývoj zastavit, když pod vás spadá dopravní policie?
Sice došlo k meziročnímu nárůstu usmrcených osob, ale stále je to třetí nejlepší statistika od roku 1961. Je to jisté varování, ale situace na silnicích se nezhoršila nijak dramaticky. Já už jsem hovořil s šéfem dopravní policie Tomášem Lerchem, jak ty věci řešit. Jednou z možností je revize bodového systému. Přitvrdili bychom u lidí, kteří se dopouštějí přestupků opakovaně. Policisté mají slušné vybavení, ale musíme je dostat na silnice. Tam jsou určitě rezervy. Dopravní policie musí být víc vidět.

Jak se dá zařídit, aby byla víc vidět? Přijmete víc lidí, nebo vyženete ven policisty z kanceláří?
Přijímáme více policistů. Vláda schválila nárůst o tisíc a část z těch lidí půjde k dopravní policii. Celkem jich bude 147. Je potřeba snížit policistům administrativu, aby mohli víc věcí řešit pomocí mobilních zařízení a byli víc vidět. Když to jde na Slovensku... Tam na policistu narazíte na silnici častěji. To vidíte, jakmile přejedete hranice.

Budete zasahovat do struktury policie? Na policejní reorganizace jsou lidé v poslední době citliví.
Samozřejmě budou probíhat drobné úpravy. Teď je na programu změna u Národní centrály proti organizovanému zločinu v oblasti logistiky. Sbor je stabilizovaný. Že bychom rušili nějaké útvary nebo něco měnili, k tomu se teď nechystám.

Ministr Petříček chce do vedení ČSSD, Hamáček je s ním spokojen

Sociální demokracie chtěla vnitro i proto, aby měla zaručeno, že vyšetřování Čapího hnízda bude probíhat bez tlaků. Vyskytly se nějaké nestandardní věci?
Byl bych rád, kdyby v tom vyšetřování došlo už k nějakému průlomu. To znamená, aby ta věc byla předána soudu nebo nějakým jiným způsobem ukončena. Nezaznamenal jsem, že by tady byl nějaký tlak, a stejnou otázku dostal i policejní prezident Jan Švejdar od poslanců. Ani on žádné tlaky nevnímá a ani by je nepřipustil.

Máte letos v plánu prosadit korespondenční volby. V roce 2019 tedy návrh půjde do Sněmovny?
Týká se to voleb do Sněmovny, prezidentských voleb a voleb do Evropského parlamentu. Budou tak moci volit naši občané žijící v cizině. Využít bychom mohli korespondenčního hlasování poprvé u voleb do Sněmovny v roce 2021.

Voliči by hlasovali klasickou poštou, nebo elektronicky?
My nepočítáme se zaváděním elektronického hlasování. Není dostatečně zajištěna odolnost proti kybernetickým útokům.

To je zvláštní. Pořád jsme slýchali, jak je Estonsko digitalizované a chceme se jím inspirovat, a teď budou korespondenční volby s papírovými dopisy?
Ne, o tom já jsem nikdy nemluvil. Já nevylučuji, že někdy v budoucnu se k tomu dostaneme, ale teď o tom neuvažuji kvůli bezpečnostním rizikům. Týká se to krajanů v zahraničí. Postup by byl takový, že volič se obrátí na zastupitelský úřad a vyžádá si volební dokumentaci. Obdrží hlasovací lístek, úřední obálku, doručovací obálku a identifikační lístek. Vezme hlasovací lístek, dá ho do úřední obálky a úřední obálku společně s identifikačním lístkem do doručovací obálky a to pošle.

Takže to nebudu moci poslat třeba i já z Chorvatska, když mi do termínu voleb přijde dovolená? Jen krajané?
Jen občané žijící v zahraničí.

Máte spočítáno, o kolik vzroste volební účast krajanů? Stejně volí na zastupitelském úřadě.
Přesná statistika není a být ani nemůže, ale já předpokládám, že u našich občanů žijících v zahraničí by vzrostla několikanásobně. My jim umožňujeme hlasovat na zastupitelských úřadech, ale ve velkých zemích jako USA to stejně pro mnohé znamená cestu přes několik amerických států. Ne každý občan to chce podstoupit.

A proč to nelze nabídnout jako službu těm občanům s trvalým pobytem v Česku, kteří třeba jedou na dovolenou?
U krajana má zastupitelský úřad adresu, kam volební dokumentaci může doručit. Tady by asi vznikla otázka, jak to dělat u občanů v Česku. Museli by tuto dokumentaci obdržet už před odjezdem. Mám pocit, že by to vyvolalo celou řadu komplikací. A nemyslím si, že je tolik občanů, kteří jedou na dovolenou v době voleb. Mohou využít voličských průkazů, dokud jsou ještě na území naší republiky.

Hamáček: Budeme se snažit do práce dostat alespoň část těch, kteří nechtějí

Další váš plán: Portál občana bude poskytovat služby registru řidičů. Jaké?
Předně chceme, aby řidič mohl sledovat své bodové konto. Bude tam karta řidiče a budou tam detaily týkající se řidičského oprávnění. Usilujeme i o propojení s registrem vozidel a pak by občan viděl online, jaká auta jsou na něj napsána a kdy mu končí platnost technické kontroly. To bychom chtěli zvládnout ještě v tomto roce.

To by ale neodstranilo fronty na úřadě.
Nyní jde o přístup k informacím. V další fázi se můžeme bavit o tom, že by člověk žádost o přihlášení auta odeslal elektronicky.

Došel by k okénku jen pro registrační značku a zatavený techničák?
Ano. To asi vyžaduje osobní přítomnost.

Jste pro, aby u nás platil zákaz zahalování pro muslimy jako v Dánsku?
My jsme o tom diskutovali na vládě. Ten návrh SPD není dobře formulován. Mohlo by to zkomplikovat některé sportovní činnosti. A v Česku ten problém neexistuje. Česká muslimská komunita tento způsob odívání nepoužívá. Týká se to jen turistů. Dá se o tom diskutovat, ale nevyžaduje to rychlé řešení.

Piráti navrhují legalizaci marihuany. Tady jste pro?
Tady bych byl také velmi opatrný, a to z jednoho prostého důvodu. Stál bych o to, abychom postupovali v součinnosti s okolními státy. Máme problém s výrobou pervitinu a jeho distribucí do Německa. Pokud bychom nějak nekoordinovaně zlegalizovali prodej marihuany, přitáhlo by to německou klientelu. Jsem přesvědčen, že by z toho byl obrovský problém ve vztahu k Německu. A skoro bych se vsadil, že by to vedlo k okamžitému zavedení nějakých kontrol.

Kolik v roce 2018 přišlo do Česka nelegálních migrantů?
Policie odhalila při nelegální migraci 4 992 osob a většina měla problém s nelegálním pobytem. Nejčastěji Ukrajinci. Pokud jde o tranzitní migraci, bylo odhaleno 188 osob, hlavně z Iráku a Sýrie.

Proti roku 2015 je to kapka v moři.
Jsme na číslech nižších než na začátku migrační krize.

Jak velký je ale tlak na Českou republiku, aby se podílela na přerozdělení migrantů? Před pár dny se devět států podělilo o uprchlíky z lodi u Malty.
To bylo dobrovolné rozhodnutí daných států. Není tu žádná tendence vracet se k povinným kvótám. Evropa pochopila, že tudy cesta nevede. Česká republika, pobaltské státy nebo Rumunsko nejsou cílem migrantů. Já si nedokážu představit, jak by vůbec jejich příjezd vypadal, protože by samozřejmě věděli, že jedou do České republiky, a nechtěli by sem. V řádu hodin nebo dní by se vydali na cestu do Německa a Německo by zareagovalo hraničními kontrolami. Byl by to konec schengenského prostoru. Jestli má člověk právo na azyl, se musí posuzovat mimo území Evropské unie v takzvaných vyloďovacích centrech.

Vyloďovací centra by byla už v Africe?
Ano, tady ale narážíme na neochotu afrických států spolupracovat. Bude to vyžadovat ještě vyjednávání a asi i peníze.

Velký ohlas vzbudilo, když ministr vnitra Milan Chovanec zřídil Centrum pro hybridní hrozby. Padaly vtípky, že to bude úřad pro pravdu. Jste s ním spokojen?
Myslím, že ta myšlenka ve své podstatě není špatná. Ve veřejném prostoru lítá celá řada lží a polopravd. Otázka je, zda je úkolem ministerstva vnitra je opravovat. Už jsem navrhoval, že by to spíš byla práce pro Úřad vlády. Ale ten se k tomu zatím nehlásí. Rušit centrum ale nebudu.

Budete zvyšovat platy pošťákům?
Platy na poště jsou malé a z toho plyne obrovská fluktuace – v případě pošty 26 procent. Pak chybějí doručovatelé nebo nejsou dostatečně motivováni, aby pracovali kvalitně, a máme problémy s doručováním zásilek. Budu o tom teď jednat s odboráři. Nárůst musí být aspoň o 10 procent, ale zase to musí pošta ekonomicky zvládnout. To také musíme zajistit.

Když má ministerstvo vnitra ČSSD, tak asi nehrozí snižování počtu poboček na malých obcích, kde máte hodně voličů, že?
Rozumím tomu, že zejména starostové a občané malých obcí jsou proti rušení pošty, protože často je to to poslední, co tam zbylo. Chci se podívat na pobočky pošty ve městech. Souvisí to s tím, jak ta města historicky vznikala. Dnes máte poštu v centru, a to je historický dům. A pak máte pošty na sídlištích. Konkrétní příklad vidím v Mladé Boleslavi. Tam je jedna pošta v centru a další na sídlištích. Ani u jedné se nedá pořádně zaparkovat a ani k jedné pořádně nezajede poštovní kamion. Mně z logiky vychází, že tyhle služby – které dnes dělají čtyři pošty tohoto typu – by zastaly dvě pošty v supermarketu – na každé straně města jedna.

Policisté mají slušné vybavení, ale musíme je dostat na silnice. Tam jsou určitě rezervy. Dopravní policie musí být víc vidět.

Ve veřejném prostoru lítá celá řada lží a polopravd. Otázka je, zda je úkolem ministerstva vnitra je opravovat.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno  17:40

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:29

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Hrozí nový Černobyl. Centrum Střední Asie mohou zamořit radioaktivní kaly

23. dubna 2024  16:52

Nestabilní odkaliště vzniklá v Kyrgyzstánu po těžbě uranové rudy v dobách Sovětského svazu hrozí...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...