Tříkrálová sbírka táhne. Aby lidé přispěli, berou si kvůli ní dovolenou

  11:10
Ještě není úplně sečteno, kolik se v letošním roce podařilo na severu Čech vykoledovat dobrovolníkům v přestrojení za tři krále. Vypadá to však, že lidé byli velmi štědří.

Mezi lidmi se na Ústecku letos vybralo 101 tisíc korun, což je o několik desítek tisíc více než loni. Pokladničky rozpečeťovali pracovníci oblastní charity v krajském městě. | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

Například v Kadani, kde akci zaštiťuje litoměřická diecéze, stejně jako v celém Ústeckém kraji, se podařilo do zapečetěných kasiček nasbírat celkem 127 540 korun, což je o 46 tisíc korun více než minulý rok.

Na Ústecku vykoledovali tři králové o 30 tisíc korun více než loni, v děčínských Podmoklech o deset tisíc a na Litoměřicku zhruba o dvanáct tisíc. Vše tak nasvědčuje tomu, že letošní sbírka bude rekordní a podaří se vybrat nejvíce peněz od roku 2000, kdy tři králové vyrazili koledovat poprvé.

Peníze z 19. ročníku Tříkrálové sbírky pomohou třeba mostecké oblastní charitě financovat pomůcky pro děti ze sociálně slabých rodin, chomutovská charita se zaměří na matky samoživitelky, kadaňská zase podpoří lidi bez domova.

Kasičky nyní pracovníci oblastních charit rozpečeťují a sčítají ve svých sídlech. Jimi spočítané peníze nyní putují na celostátní konto sbírky. Zpět na jejich konta se vrátí 65 procent darované částky.

Zbývajících 35 procent využije litoměřická diecéze, která se rozkládá na území Ústeckého a Libereckého kraje a zasahuje i do krajů Královéhradeckého, Středočeského a Karlovarského, na své i celostátní projekty, na mezinárodní humanitární pomoc a pět procent pokryjí náklady vzniklé pořádáním akce.

Peníze z ústecké sbírky půjdou na čtyři projekty

„Na náklady sbírky jde zhruba pět procent, za které pořizujeme samolepky, cukříky, které rozdáváme, a dárečky pro koledníky. Letos jsme jim dávali šátky na krk, aby nám moc nemrzli. Peníze, které se nám vrátí zpátky, rozdělíme mezi čtyři projekty,“ přiblížila ústecká manažerka sbírky Blanka Pleschingerová.

„A to na nákup koberce pro ústecké mateřské centrum Ovečka, rehabilitační pobyt pro handicapovaného mladíka z Tisé, nákup cvičebních pomůcek pro handicapované žáky ústecké ZŠ Vojnovičova a na potřeby trmické farnosti,“ pokračovala Pleschingerová a dodala, že lidé nedávali jen peníze, ale třeba i sladkosti pro koledníky nebo různé hračky.

Na Ústecku koledovalo celkem 165 dětí ze základních škol nebo ze zařízení charity Tykadlo a Světluška.

„Nově nám vypomohly se sháněním koledníků základní školy ve Velkém Březně, Povrlech a Trmicích. Již tradičně se zapojila ZŠ Vojnovičova. Naši dobrovolníci byli v několika obchodních centrech. Vybírali i na ústeckém magistrátu a krajském úřadu,“ řekl ředitel ústecké oblastní charity Rostislav Domorák.

Koledníkům požehnal biskup Jan Baxant

Sbírka v kraji startovala průběžně od úterý 1. do pátku 4. ledna, v každém městě vypadal začátek jinak. Například litoměřický biskup Jan Baxant na Mírovém náměstí v Litoměřicích požehnal všem, kteří se do již tradičního projektu zapojili.

V Ústí nad Labem pronesl ke koledníkům modlitbu arciděkan Miroslav Šimáček, který posvětil křídy, jimiž na dveře zájemců psaly děti značku K+B+M 2019. Litvínovský farář Grzegorz Czerny zase popřál všem mnoho úspěchu při vybírání.

„Lidé jsou vstřícní, zazpívají si s námi, a dokonce nám v několika domech řekli, že si kvůli nám vzali dovolenou a už na nás čekají, aby si to užili a dostali od nás požehnání. Je to takhle v 99,9 procenta případů. Lidé, které oslovíme, nám přispějí a jsou velmi milí,“ uvedla Veronika Vedejová z litoměřické diecézní charity.

O každou pokladničku se starají čtyři dobrovolníci

Podle ní se letos v celé diecézi zapojilo zhruba 3 900 dobrovolníků. „Pokladniček jsme měli 974 a na každou připadá zhruba čtveřice dobrovolníků. Nejedná se pouze o ty, kteří vybírají, ale také o dobrovolníky, kteří šijí kostýmy, rodiče a prarodiče, kteří se starají o dopravu, a o lidi, kteří připravují pro koledníky horký čaj nebo jim napečou buchty,“ upřesnila Vedejová.

Při loňském ročníku Tříkrálové sbírky se podařilo vybrat na území celé litoměřické diecéze více 2,9 milionu korun. Jak velkou částku nakonec lidé věnovali na sbírku letos, bude jasné v průběhu ledna, až budou sečteny finance ze všech rozpečetěných kasiček. 

V úterý odpoledne bylo na severu Čech spočítáno zhruba 22 procent získaných peněz.

16. ledna 2019