Historik Jareš: Překvapuje mě, že se k Palachovi hlásí protikladné osobnosti

16.01.2019 11:45

Histork Jakub Jareš z Ústavu pro studium totalitních režimů se pro deník Blesk rozhovořil o tom, jak se na Václavském náměstí před 50 lety zapálil dvacetiletý student Jan Palach. Jak uvedl, svým činem chtěl mladík vyburcovat národ z letargie, která nastala po srpnové invazi roku 1968.

Historik Jareš: Překvapuje mě, že se k Palachovi hlásí protikladné osobnosti
Foto: František Dostál
Popisek: Jan Palach, výřez

Podle Jareše vnímají různé části veřejnosti Jana Palacha různě. „Nejvíce mě na tom překvapuje, že se k Palachoví hlásí úplně protikladné osobnosti. Když se v roce 2013 projednávalo zařazení Dne památky Jana Palacha do kalendáře, tak se k němu hlásili politici ODS, TOP 09, ČSSD, ale i sedm komunistů. Hlásí se k němu částečně prezident Miloš Zeman, ale i lidé, kteří proti němu protestují,“ poznamenal Jareš. 

Palach se podle něj dostal do pozice národního symbolu, v podstatě národního světce podobného svatému Václavovi nebo Husovi. A dle jeho slov také některé symboly nahrazuje, například Miladu Horákovou. 

„Vidím vysvětlení v tom, že Palach burcoval proti občanské lhostejnosti. To může být pro lidi dnes aktuální. Výraznější akce spojené s Palachem se objevily v roce 1999. To byl rok, kdy se prožívala opoziční smlouva a konaly se proti ní protesty. A od této doby se zvedá pozornost věnovaná Palachovi,“ zmínil Jareš. 

A jak se podle něj promítl Palachův čin do života lidí v normalizaci? „Jedna z otázek v zaměstnání, kterou lidé dostávali, byla, jak se chovali během tzv. palachiády a jak se k tomu staví zpětně. Během 70. a 80. let ale režim tohle téma především zamlčoval. Nevyužíval Palacha jako téma negativní propagandy proti pražskému jaru. Je to v něčem logické, protože to byla silná událost, kterou si lidé až příliš dobře pamatovali. A ty mladší na to nechtěl režim upozorňovat,“ uzavřel Jareš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…