Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tátové od rodin i gauneři. Podezřelí z vraždy pumpařky byli „známé firmy“

  0:01
Oba měli rodinu, jeden z nich by se brzy měl stát otcem. Oba jsou z Mělnicka, kde byli známí kvůli své kriminální minulosti. A oba nyní policie zatkla pro podezření z prosincové vraždy čerpadlářky u Nelahozevsi. Reportéři MF DNES se vydali po stopách dvojice mužů, kteří údajně přepadli benzinovou pumpu.
Dům ve Vojkovicích na Mělnicku, kde policisté zadrželi podezřelého z vraždy...

Dům ve Vojkovicích na Mělnicku, kde policisté zadrželi podezřelého z vraždy čerpadlářky na pumpě v Nelahozevsi (15. ledna 2019) | foto:  Petr Topič, MAFRA

„Budeme tu bydlet jen chvíli, hledáme si vlastní byt,“ vysvětloval třicetiletý D. Š. správci rekreačního areálu u jezera ve Vojkovicích na Mělnicku. Přistěhoval se sem s těhotnou partnerkou zhruba před dvěma měsíci. Do malého bytu s výhledem na jezero si pro něj v noci na úterý přišla policejní zásahovka. Policie jej podezřívá z vraždy čerpadlářky Jany z benzinky v nedaleké Nelahozevsi, stejně tak i druhého muže s iniciálami I. H. z Kralup nad Vltavou.

„Jsem rád za poslední šanci, nechci to zkazit, vážím si vás, i když jsem na to teď sám,“ napsal v lednu – zhruba měsíc po vraždě – I. H. své rodině na sociální síti. „Ty to dáš, věřím ti, máš nás. Už bude jenom líp,“ odepsala mu vzápětí příbuzná. Nedal a nebude. Od úterka mu hrozí stejně jako komplicovi D. Š. za vraždu až dvacetiletý nebo výjimečný trest.

Přespávali po kempech

Policie oba sebrala naráz, jednoho ve Vojkovicích, druhého v nedalekých Kralupech. „Bylo po jedenácté večer, když sem přijelo několik policejních aut a zásahovka. Měli v rukou železné tyče, asi chtěli vchod vypáčit,“ říká MF DNES Otokar Przeczek, majitel areálu, ze kterého je to na čerpací stanici, kde se vražda stala, jen pár minut cesty přes pole.

Od rána jsou dveře do řadového domku – druhé zkraje – zapečetěny a před domem stojí policejní auto. Za oknem bytu měla dvojice umělou slunečnici, přede dveřmi naskládanou hromadu nařezaného dříví. „Všichni si tu topíme v bytech kamny. On denně řezal dříví, přítelkyně už nic dělat nemohla, vypadala, že každým dnem porodí,“ popisuje sousedka.

Mladá dvojice neměla několik měsíců vlastní bydlení. Přespávali po kempech a jejich posledním bydlením byl řadový domek nad jezerem sloužící k víkendovým i dlouhodobým pronájmům. „Ubytoval jsem je na doporučení místních, nepřipadali mi divní, platili včas, nic mi nedluží. Říkali, že předtím bydleli v kempu ve Veltrusech,“ dodává Przeczek.

Říkal jsem policii, že to jsou oni

V autokempu u Vltavy jsou k pronájmu skromné dřevěné chatky. „Pronajali si tu chatku číslo deset, za noc platili tři stovky,“ říká majitel kempu. „Když jsem poprvé viděl video z přepadení pumpy, hned jsem si řekl, že to jsou oni, a byl jsem o tom přesvědčený celou dobu,“ dodává.

Policie do kempu přijela hned po vraždě vyslýchat ubytované nájemníky. Často jde o sociálně slabší a dělníky z Ukrajiny. „Brali všem DNA, dělali stěry. Hned ten den jsem jim říkal, že si myslím, že pumpu přepadli. Měli stejný batoh a podobné pohyby a chůzi,“ vysvětluje majitel.

Kromě Vojkovic policie v noci na úterý zasahovala i v nedalekých Kralupech nad Vltavou, odkud údajně pochází druhý z pachatelů. Policie zatím nechce k zadržení prozradit žádné detaily, nepotvrdila ani to, jestli pachateli jsou dva muži, či jde o muže a ženu. Hned od počátku totiž pracovala s verzí, že vrahovým komplicem je žena.

Tuto možnost kriminalisté prověřovali právě kvůli zvláštní (taneční) chůzi jednoho z pachatelů. „Může potvrdit jen to, že policie zadržela dva podezřelé,“ řekl mluvčí středočeské policie Zdeněk Chalupa.

Podle informací MF DNES se však jedná o dva muže, oba mají údajně velmi pestrou kriminální minulost a zejména v Kralupech jsou díky tomu známí.

Sbírka pro rodinu

Obec Vražkov, kde zavražděná čerpadlářka žila, vypsala na pomoc rodině sbírku. „Na účtu je nyní několik desítek tisíc korun,“ řekla v úterý starostka Jaroslava Smetanová.

Policie v úterý před sedmou hodinou večer přivezla do rekreačního areálu ve Vojkovicích zpátky podezřelého D. Š. a celé okolí uzavřela. Na místo se vrátili i policejní technici. Podle informací MF DNES měl na místě podezřelý svého advokáta.

Policie tak pravděpodobně přijela zajišťovat další důkazy. Jednou z možností je, že byla hledat vražednou zbraň. Zadrženým pachatelům hrozí patnáct až dvacet let vězení, případně výjimečný trest. O tom, zda podezřelí skončí ve vazbě, rozhodne soud ve středu.

Osudná noc

Čerpací stanici přepadla dvojice 3. prosince před půl třetí ráno. Osmapadesátiletá pumpařka Jana v tu dobu myla tankovací stojany, a ačkoliv se v noci na benzince zamykala, ten den už to nestihla.

Jakmile se s kbelíkem vrátila za pult, vtrhl dovnitř maskovaný lupič v kukle, natáhl zbraň a ženu zastřelil. Ta před ním sice utekla do zadní místnosti pumpy, která slouží jako sklad, a zavřela za sebou dveře.

Vrah je prostřelil. Celé přepadení trvalo čtyřicet sekund a dvojice si z pumpy odnesla pokladnu se zhruba deseti tisíci korun a karton cigaret.

Benzínová pumpa (červeně), kterou přepadla ozbrojená dvojice. Podezřelé policisté zatkli ve Vojkovicích (modře) a Kralupech nad Vltavou (černě).

Benzínová pumpa (červeně), kterou přepadla ozbrojená dvojice. Podezřelé policisté zatkli ve Vojkovicích (modře) a Kralupech nad Vltavou (černě).

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...