Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Obliba jižní Moravy z pohledu turistů každoročně stoupá. O kraj vína se zajímají i světová média

Výlet do České republiky už dávno pro zahraniční turisty neznamená jen prohlídku Prahy nebo Českého Krumlova. Objevovat neznámé vyjíždějí lidé stále častěji také na jižní Moravu. Není se čemu divit. Jižní Morava je krajem vína, vřelých a srdečných obyvatel, malebných kopečků osázených vinohrady a míst s jedinečnou atmosférou. Zásluhou náš kraj některá světová média zařazují mezi nejkrásnější místa planety.

Obliba jižní Moravy jako cílové destinace pro letní dovolenou s každým rokem roste. Potvrzují to i statistiky, které každoročně uveřejňuje Centrála cestovního ruchu - Jižní Morava. Vzhledem k tomu, že rok 2018 se teprve schyluje ke konci, celková čísla návštěvnosti jihomorvaských památek budou známa až na začátku roku příštího. 

Jižní Morava skokanem roku

Z předchozích let je však stoupající tendence rozhodně znát. Obliba České republiky obecně v očích turistů meziročně roste. Největším skokanem ze všech českých regionů je však právě Jihomoravský kraj. Mezi roky 2016 a 2017 zaznamenala jižní Morava nejvyšší nárůst návštěvnosti, meziroční skok činil téměř 15%.

Desítky tisíc příspěvků na Instagramu

Důvodů je hned několik. Jedním z nich je nepochybně vzrůstající síla sociálních sítí, zejména Instagramu, kde například pod hashtagem #southmoravia najdete téměř 80 tisíc příspěvků (podobně jako u české verze #jiznimorava se 72 tisíci příspěvky). 

Jedno z padesáti nejkrásnějších míst na světě

Krás jižní Moravy si především všímají i světová média. A můžeme přitom zmínit jak známé cestovatelské portály, tak zpravodajské giganty kalibru The New York Times nebo The Guardian. Superlativy se přitom nešetří.

Oblíbený cestovatelský portál Condé Nast Traveller například jižní Moravu zařadil mezi nejkrásnějších 50 míst světa. Během posledních let se totiž malebné jihomoravské kopečky, vinice a lány polí (zejména z kyjovského regionu) staly oblíbenou destinací fotografů z celého světa.

Právě zvlněné kopečky mezi Svatobořicemi a Šardicemi na Kyjovsku si pro své kouzlo vysloužily přezdívku Moravské Toskánsko odkazující na nápadnou podobu se světoznámou italskou vinařskou oblastí.

Lednice vyhlášena šestým nejkrásnějším skrytým pokladem Evropy

Nejoblíbenější historickou památkou jižní Moravy je již tradičně Lednicko-valtický areál. Nádherný zámecký komplex s majestátními přírodními parky a okrasnými zahradami, který je od roku 1996 součástí světového dědictví UNESCO, zařadila minulý rok společnost Mastercard dokonce mezi deset nejkrásnějších skrytých pokladů Evropy. Lednice v žebříčku "málo objevených" evropských turistických cílů zaujala šestou příčku.

Folklor žije v lidech

Samostatnou kapitolou je pak lidová kultura a jihomoravský folklor. Jižní Morava se může pochlubit naprosto jedinečným kulturním bohatstvím. Folklor na jižní Moravě překračuje hranice muzeí a skanzenů a žije v lidech. Návštěvníci z celého světa tak mají možnost dědictví moravských předků nejen pozorovat, ale i zažít na vlastní kůži. Krásným důkazem toho je třeba Mezinárodní folklorní festival ve Strážnici, na který se každoročně sjedou soubory i návštěvníci z celého světa.

Kouzlo jihomoravských tetiček

Zažít na vlastní kůži tradiční život na moravské vesnici dostala letos v srpnu skupinka blogerů a cestovatelů z různých koulů zeměkoule. V rámci konference o cestování TBEX pro ně Centrála cestovního ruchu - Jižní Morava připravila dvoudenní program plný zážitků, na který dlouho nezapomenou.

„Věděli jsme, že k nám přijedou novináři a blogeři, kteří se věnují cestovatelským tématům a mají projetý celý svět. Chtěli jsme jim nabídnout co nejvíce autentických zážitků. Takových, na které necílí oficiální bedekry a jsou svým způsobem unikátní,“ prozradila ředitelka Centrály cestovního ruchu – Jižní Morava Pavla Pelánová. Blogeři tak například pod dozorem krojovaných "tetiček" stloukali máslo nebo jezdili traktorem mezi vinohrady.

„Návštěva u tetiček v Ježově byla neskutečná. Bylo to setkání nabité energií a životní silou. Autentické a spontánní,“ okomentovala tehdy návštěvu v Ježově Eulanda, jedna z amerických účastnic akce.

Právě takové intenzivní zážitky zaručují jižní Moravě popularitu i mimo hranice České republiky. Popularitu naprosto a s časem neustále rostoucí. 

Autoři | Foto CCMR

Štítky centrála cestovního ruchu jižní morava, jižní morava, turismus, média, blogeři, Instagram, návštěvnost, Jihomoravský kraj, víno, vinice, Česko, cestovní ruch, Praha, Český Krumlov, Světové dědictví UNESCO, Evropa

Obliba jižní Moravy z pohledu turistů každoročně stoupá. O kraj vína se zajímají i světová média  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.