16.01.2019 12:05

Divadelní skupina Lachende Bestien v koprodukci s Městskými divadly pražskými uvede inscenaci Nepřítel lidu

Divadelní skupina Lachende Bestien v koprodukci s Městskými divadly pražskými uvede inscenaci podle hry Henrika Ibsena Nepřítel lidu. Premiéra autorské adaptace v režii Michala Háby proběhne 19. ledna v divadle Komedie.

Hru o lázeňském lékaři, který bojuje za nepopulární pravdu proti společenské většině, napsal Henrik Ibsen v roce 1882. Pro svoji kritiku společnosti, morálky a politiky je i po bezmála 150 letech od svého vzniku stále považovaná za aktuální. Z tohoto důvodu si ji k inscenování vybrala divadelní skupina Lachende Bestien hlásící se k politickému a  apelativnímu divadlu.

Michal Hába, umělecký vedoucí skupiny, k volbě titulu dodal: „Téměř v každé recenzi Nepřítele lidu se objevuje, že Ibsenova hra je pořád aktuální. Náš výklad vychází z pozastavení nad touto skutečností  - jak je to možné? To se vůbec nic nezměnilo?,“ a pokračoval: „ Ano, Nepřítel lidu bude vždycky aktuální tím, že se týká společnosti, její organizace a postavení jedince v ní. Ale přesto, co to vlastně vypovídá o světě? Jak je možné, že je nějaká hra aktuální už sto třicet šest let?“

Nepřítel lidu navazuje na dosavadní inscenace Lachende Bestien, které provokují ke komunikaci, úvahám,  obratu myšlení. Výraznou úpravou prošel i text dramatu. „Divadelní texty docela často upravuju a přepisuju, dalo by se to občas nazvat i  dekonstrukcí textu. Ale není to žádný rozmar, jednám s ohledem na dnešek. Jak to bude fungovat teď a  tady,“ upřesnil Hába, který je vedle režie i autorem scénáře.

Nepřítel lidu je prvním koprodukčním projektem Lachende Bestien a  Městských divadel pražských (dosavadní inscenační tvorba Lachende Bestien je svázána s nezávislým uměleckým prostorem Venuše ve Švehlovce na pražském Žižkově).

Městská divadla pražská touto formou koprodukční spolupráce naplňují svůj cíl otevřít Komedii nezávislým tvůrcům a  souborům.

LACHENDE BESTIEN
Divadelní skupina, založená r. 2011, se soustředí na současné společensko-kritické a apelativní divadlo, vyjadřuje se autorskými i interpretačními postupy. Poznávacími prvky jsou: hráčství, ironie, demonstrace. Uměleckým vedoucím je Michal Hába. Divadelní skupina Lachende Bestien v začátcích působila v Eliadově knihovně Divadla Na zábradlí, kde vznikla první „iniciační“ inscenace 120 dnů svobody a pozdější Pláč nočního kozodoje podle Grotesky Kurta Vonneguta. Poté se skupina krátce zapojila do platformy Kartel, od roku 2015 pak našla domov v kulturním prostoru Venuše ve Švehlovce na pražském Žižkově. Zde uvedla inscenace Pornogeografie (Cena Josefa Balvína 2016), Ferdinande! (nominace na Cenu Divadelních novin v kategorii alternativní divadlo 2017), Sezuan (nominace na Cenu Josefa Balvína 2017) a zatím poslední Pověření Heinera Müllera.

http://www.lachendebestien.eu/

http://www.mestskadivadlaprazska.cz/

Autor článku: Lucie Krobeliusová