Očekávaným titulem z mnoha dalších bude například Štěstí Jiřího Stránského nebo Můj příběh z pera americké první dámy Michelle Obamové, v němž se první Afroameričanka na tomto postu ohlíží za svým životem před a po nástupu do Bílého domu.

Úspěšný český spisovatel Michal Viewegh na archivním snímku při otevření Peckého pivovaru v Boudě Máma v Peci pod Sněžkou v listopadu 2017.
Spisovatel Michal Viewegh bude listovat v trutnovském kině

Uznávaný domácí autor Miloš Urban sepsal thriller Kar. „Je to román s kanibalskou zápletkou odehrávající se v mých rodných Karlových Varech, na něž jsem zanevřel,“ představil včera spisovatel, jehož román Hastrman dostal loni filmovou podobu, svou novinku médiím. „Pro hrůzné činy, jež se v knize dějí a jež pomáhá řešit jistý spisovatel, jsem našel inspiraci v reálném případu. Stal se bezdomovci v Americe, kterému jakýsi mladý muž snědl kus obličeje.“

Z překladové literatury míří na pulty Grófka, román Lenky Horňákové Civadel. „Vypráví příběh osmnáctileté dívky, jež má odjet 21. srpna 1988 z Paříže do Prahy. Ona se ale rozhodne do vlaku nenastoupit a začne objevovat magii slova „ne“ i toulek podle svých představ.

EDICE NAPŘÍČ

Novou edici zaměřenou na texty reflektující vývoj současného světa nazvali redaktoři výstižně Crossover. Jejím patronem se stal režisér Petr Zelenka. Chce přinášet knihy s tématy ohrožené důvěry v demokracii, digitální sítě či negativní vlivy robotizace na práci. Jednou z novinek bude kniha Američanky Naomi Klein Ne, nestačí.

„Je to čtvrtá kniha autorky, kterou sleduji, a jsem rád, že kromě její třetí práce vyšly v Argu obě předchozí,“ řekl Zelenka o autorce, jež strávila posledních dvacet let studiem obchodních značek, klimatických změn a využívání šoku pro politické účely.

„Má zajímavý pohled na to, kam jsme se dostali, a může být jakýmsi návodem, jak chápat svou situaci. Žijeme v době, kdy návodné knihy potřebujeme. Kromě jiného nás vyzývá, abychom se znovu naučili snít o lepším světě. Protože to řada lidí už vzdala.“

Mirai Navrátil, frontman kapely Mirai.
Frontman kapely Mirai: V roce 2024 bychom chtěli vyprodat pražskou O2 arenu

Úspěch Eleny Ferrante probudil podle redaktorů Argo zájem čtenářů o italskou literaturu. Na pultech proto brzo potkáme mj. Příběh spořádané rodiny z pera Rosy Ventrelly, který cílí více na ženy. Líčí osudy lidí z italského Jihu, kteří se nemohou vymanit z rodného prostředí. Podle editorů Arga bude zkouškou, zda zaujme stejně jako Geniální přítelkyně od Ferrante, ostatně také tohle dílo zamíří časem na filmová plátna.

FAŠISMUS PODLE MADELEINE

Na jaře připomene nakladatelství i aktuální knihu Madeleine Allbrightové Fašismus. Varování o různých podobách této ideologie, kterou autorka představí v Praze osobně.

Literárnímu světu vládne i nadále komiks. „Vrhly se na něj i mnohé autorky píšící dosud klasické romány,“ potvrzuje Richard Klíčník z Arga. Platí to například o známé spisovatelce Katje Kettu, jež napsala Brloh. Argo chystá i komiksy Sex a lži Leily

Slimani a Laetitie Coryn nebo novinku od komiksového krále Alana Moora Nemo.

Příznivce antiky potěší stejnojmenná edice, jež chce připomínat díla klasické i pozdně antické literatury, a pro ty nejmenší je tu například hravá knížka Co skrývá noc od Kateřiny Bažantové.

Kursk. Zleva Matthias Schweighöfer a Matthias Schoenaerts
Ponorka Kursk se vrací. Tragédie ožívá na plátnech kin