Máme dva etapové ženské závody, které mají dobrou pověst ve světě a bohatou historii. Mohly by aspirovat na vyšší kategorie, zejména v dnešní době reforem ze strany Mezinárodní cyklistické unie. Ale mají nulovou podporu ze strany Českého svazu cyklistiky. Článek o reformách UCI jsme přinesli ZDE.

Gracia Orlová se pojede už po třiatřicáté, v Krásné Lípě na Tour de Feminin se pojede po dvaatřicáté. Jenže ženská cyklistika je u nás stále Popelkou, bez podpory svazu jsou samotné cyklistky i pořadatelé.

V které kategorii skončí naše dva závody po letošní sezóně? Je pravděpodobné, že zůstanou v té druhé. Jenže nyní jsou jen kategorie dvě a od příštího roku čtyři. A zase to budou mít čeští pořadatelé těžší. Přitom například Gracia, kterou pravidelně navštěvuji, by byla žádaná světovými týmy. Ale pokud zde nebude slušný bodový příděl pro účastnice, tak se našim závodům hvězdy vyhnou. To je patrné už dnes, kdy jedničkové závody lákají více týmů.

V tomto směru ztrácíme pozice a přitom k světové cyklistice jsme v kategorii žen měli nejblíž. UCI reformuje, my spíme. Gracie bojuje o přežití, přitom má ve světě dobré jméno. Myslíte, že se na závod přijel podívat některý svazový funkcionář? Že by jej navštívil předseda silniční komise Miroslav Poche? Že by se ho zúčastnil reprezentační trenér Tomáš Konečný? Ne, ne a ne.

Ani vloni jsme na Gracii neviděli tým v reprezentačních trikotech a to je zarážející. Je to vizitka nefungujícího systému českého svazu a jedná se opět o důvod k velkým změnám, které by měla odstartovat konference ČSC.

Ženy nemají reprezentaci a nemají svého reprezentačního trenéra. Trochu to zachraňuje pražská Dukla, ale ta nemůže zvládnout vše. Reprezentace musí být otevřená více cyklistkám. Máme evropskou šampiónku Nikolu Noskovou. Svaz by měl jednat s pořadatelem Gracie, že podpoří pozvánku pro tým Bigla, ve kterém Nikola jezdí, nebo kolem ní vytvoří reprezentační celek. Měli by společně nalákat naší nejlepší cyklistku na domácí závod, tlačit na tým, aby se zúčastnil, nebo uvolnil Nikolu pro reprezentační družstvo.

Přeci jde o podporu cyklistiky u nás, její účast by pozvedla povědomí o závodu a zájem médií. Gracia by měla být velkou motivací pro mladé české závodnice. Proč se doma neukážeme s tím nejlepším co máme? Tedy s potenciálním reprezentačním družstvem? Svaz se chová k většině domácích závodů, jako by byly součástí nějaké jiné federace. To je ovšem dlouholetá práce Slavomíra Svobody (nyní víceprezidenta ČSC pro ekonomiku), který je dvacet let nejdůležitější osobou našeho svazu.

Foto Josef Vaishar