Prostreno.cz

Chcete silnější imunitu? Více spěte a jezte správné potraviny

Co mají společného peřiny, čistá voda, bylinkové čaje, česnek a mořské plody? Na první pohled zdánlivě nesouvisející věci, nicméně přesto mají jedno společné – zlepšují obranyschopnost téměř na počkání!

O imunitním systému se nejvíce hovoří v souvislosti s chřipkami, virózami nebo nachlazením. Málokdo však tuší, že pokud obranyschopnost nepracuje správně, negativně to ovlivňuje i buňky, tkáně a hormony, přičemž dostává na frak také schopnost regenerace a hladký průběh biologických funkcí. Právě si říkáte, že byste svoji imunitu potřebovali posílit, čistě pro všechny případy? Pak se můžete vydat touto cestou, která vás snadno dovede k cíli!

Nepodceňujte spánek, nevyplatí se to

Pasujete se do kategorie noční sovy? Nechceme vám do toho mluvit, ale s ohledem na vaše zdraví to není vůbec dobře. Nedávná americká studie totiž prokázala, že jedinci, kteří spí méně než pět hodin, mají o polovinu méně protilátek bojujících s běžnými nemocemi. Tedy alespoň v porovnání s těmi, co v peřinách tráví osm až devět hodin denně. Kvalitní noční odpočinek tedy rozhodně nezanedbávejte, vždyť je to ve vašem nejlepším zájmu! Takový názor mají i experti, již varují, že jeho dlouhodobý nedostatek způsobuje nadváhu, diabetes 2. typu, poruchy soustředění nebo záněty. Drtivý dopad má však také na psychiku, neboť zvyšuje náchylnost k úzkostem a depresím.

Pijte vodu, co hrdlo ráčí

Všichni víme, že pitný režim je pro tělo neskonale důležitý. Bohužel se ale stále najde spousta těch, kteří mají s jeho plněním nemalé problémy. A to je kardinální chyba! Vždyť právě on pomáhá udržovat sliznice vlhké, což je nesmírně důležité, neboť hydratace slouží jako první linie obrany proti nečistotám a bakteriím. Že vám čistá voda příliš „nejede“? Pak si do ní přidávejte citron, zázvor nebo okurku. Vsadit můžete i na bylinkové čaje, co vás v momentálním chladném období navíc i zahřejí.

Zaměřte se na správné potraviny

To, v jakém stavu je vaše obranyschopnost, ve značné míře ovlivňuje i jídelníček. Za učiněný posilovač odolnosti se považuje kupříkladu česnek, jelikož působí silně antibakteriálně. V tomto ohledu se ovšem osvědčily i ořechy, mango, špenát, olivový olej a slunečnicová nebo dýňová semínka – to díky vysokému obsahu vitaminu E. Svou pozornost se vyplatí směřovat i k zinku, což je minerál, jehož adekvátní množství v organismu zkracuje nejen dobu nachlazení, ale svou úlohu sehrává také v prevenci. Jeho hodně bohatým zdrojem je hovězí a vepřové maso, popřípadě mléko a výrobky z něj tvořené, pšeničné klíčky či mořské plody.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat