Za odeslání levnějších dopisů Tesco pokuta. Česká pošta zaplatí dva miliony

Český telekomunikační úřad České poště opakovaně udělil pokutu dva miliony korun za zvýhodnění jednoho ze zákazníků nižší cenou. Pokuta je pravomocná. Sankci regulátor poště již jednou vyměřil, ale soud mu nařídil, aby jí lépe zdůvodnil. Český telekomunikační úřad to ve středu oznámil v pravidelné monitorovací zprávě.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká pošta

Česká pošta | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Předchozí rozhodnutí bylo napadeno správní žalobou. Soud rozhodl o tom, že se pošta dopustila správního deliktu, ale vrátil nám rozhodnutí s tím, abychom lépe odůvodnili pokutu. A to se nyní stalo. Je tedy vydáno nové rozhodnutí o deliktu a o pokutě,“ vysvětlil mluvčí telekomunikačního úřadu Martin Drtina.

Pošta musí zaplatit 250 tisíc. Rozeslala pokuty jiným řidičům, sdělila jim tak cizí osobní údaje

Číst článek

Pošta v roce 2012 umožnila společnosti Tesco Stores ČR zaslat 1,3 milionu zásilek s vyúčtováním bodů v rámci klubu Clubcard v režimu služby „obchodní psaní“ za cenu 3,03 Kč bez DPH, což je třikrát méně, než byla běžná cena.

Dodání těchto adresných zásilek přitom spadalo do režimu obyčejné zásilky, k jejímuž doručování měla pošta zákonný monopol. U základní služby platí zákonná povinnost, že musí být všem zájemcům poskytována nediskriminačním způsobem.

„Při výměře pokuty úřady přihlédl k mimořádně velkému rozsahu protiprávního jednání. Pošta tím odesílatele zvýhodnila částkou devět milionů korun,“ uvedl Drtina.

Česká pošta poskytuje základní služby na základě poštovní licence od Českého telekomunikačního úřadu. Za zajišťování základních služeb na celém území Česka a udržování sítě 3200 poboček dostává úhradu od státu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme