Malý skaut z pohřbu Palacha se našel, pomohly sociální sítě

TNBiz, 16.1.2019

Výzva, kterou v neděli sdíleli skauti na sociálních sítích, dopadla úspěšně. Junáci v ní zveřejnili padesát let starou fotku chlapce, který na pohřbu Jana Palacha vzdává úctu zemřelému studentovi skautským pozdravem. Malého skauta se díky lidem podařilo po pár dnech najít.

Příští týden to bude už padesát let, kdy se tisíce lidí přišly rozloučit s Janem Palachem. Ten se 16. ledna 1969 zapálil na pražském Václavském náměstí na protest proti poměrům v Československu po sovětské invazi.

Jedním z účastníků pohřbu byl i malý chlapec, jehož skautství prozrazují tři vztyčené prsty. "Rádi bychom po 50 letech našli tohoto chlapce vzdávajícího úctu skautským pozdravem. Podaří se nám to společně?" napsali v neděli skauti na sociální sítě.

Ve středu organizace oznámila, že pátrání po mladém skautovi byla úspěšná. Jeho jméno je Vladimír a byl členem osmnáctého vodního oddílu na Praze 4.

"Nalezli jsme malého skauta z fotografie z pohřbu Jana Palacha. Setkali jsme se s ním dnes ráno a rozhovor přineseme v nejbližších dnech,“ napsali na Twitteru s tím, že si pan Vladimír nepřeje poskytovat další rozhovory. Do pátrání se podle skautů zapojily tisíce lidí.

Fotka s malým Vladimírem je mezi skauty řadu let velmi populární, zdobí i stěny nejedné klubovny. Snímek zdobí i přebal knihy Jan Palach 69, kterou v roce 2009 vydala Filozofická fakulta UK v Praze, Togga a Ústav pro studium totalitních režimů.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy