Vědci zjistili, že lze určit věk člověka podle střevní mikroflóry

Střevní mikroflóra

Střevní mikroflóra Zdroj: profimedia.cz

Vědci pozvolna odhalují další tajemství střevního mikrobiomu a toho, jak ovlivňuje zdraví člověka.

V lidském střevě žije mix 300 až 500 druhů bakterií, které tvoří jeho takzvanou mikroflóru. Biologické prostředí, které dle typu bakterií, jež v něm zrovna převládají, ovlivňuje zdraví jedince, či dokonce jeho imunitní systém, je však možné využít i k něčemu zcela jinému: k víceméně přesnému určení jeho věku. Tvrdí to nejnovější studie výzkumníků z kalifornského Buckova institutu pro výzkum stárnutí, londýnské Biogerontology Research Foundation, marylandského institutu Insilico Medicine a Harvardovy lékařské školy v Bostonu.

„Disponujeme první metodou, která umí určit stáří jedince podle jeho mikrobiomu,“ tvrdí autoři studie na webu BioRxiv. Jejich proces bude ještě muset projít vědeckým posouzením, už tak ale lze podle serveru ScienceAlert hovořit o menší revoluci. Střevní mikroflóra je totiž pro lékaře stále tak trochu neznámou, natož aby podle ní šlo něco určovat. „Například dosavadní modely pracující s počítačovým odhadem stáří jedince podle mikroflóry byly jen o necelých 15 procent přesnější než nahodilé tipování,“ podotýká autorka serveru Carly Casella.

Autoři nové studie pracovali se vzorky od 1165 lidí nashromážděnými v nejrůznějších veřejně dostupných databázích. Data upravili do podoby, v níž s nimi mohla pracovat jimi vyvinutá neurální síť, která se na 90 procentech vzorků postupně učila. Hotový algoritmus byl poté nasazen k analýze zbylých deset procent vzorků. Jeho (ne)přesnost pak byla překvapivá – mýlil se v průměru maximálně o čtyři roky.

Umělá inteligence také identifikovala 39 druhů bakterií, které jsou stěžejní pro lidské stáří. Další zajímavostí výzkumu bylo to, že lidský věk se neukázal být závislý na množství identifikovaných „škodlivých“ či „prospěšných“ bakterií ve střevě. Autoři věří, že jejich metoda bude potvrzena, a doufají, že tímto pomohli nastartovat další série výzkumů světa, o kterém lékaři zatím vědí jen málo.