16. ledna 2019 • 14:12

Šoltys na Dakaru skončil, předtím gentlemansky pomáhal soupeřům

Autor: iSport.cz, mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Martin Šoltys ze stáje Buggyra Racing se připojil ke kolegovi Martinu Kolomému a působení na Dakaru 2019 musel předčasně ukončit. Po noci strávené v dunách nestihla jeho posádka přijet na start osmé etapy a své účinkování v hlavním závodě uzavřela. Pořadatelům Šoltys ještě předtím pomáhal stavět na kola dva kamiony.



Šoltyse při návratu z obrovských dun zdržela hustá mlha. Pořadatelům pak ještě pomáhal stavět na kola dva zapadlé kamiony.

„Sedmá speciálka byla těžká, ale to se stále opakuje. V letošním Dakaru prostě není lehké etapy. Prvních asi sto padesát kilometrů to byla hrozná rozbíječka, řečiště, kameny. Byli jsme hodně rozlámaný. Pak jsme přijeli do dun, kde nám to docela šlo. Až do 220 kilometru jsme neměli žádný problém, pak jsme ovšem přejeli jednu obrovskou dunu, za kterou jsme zapadli," zaznělo v tiskové zprávě.

Ve snaze vyjet pak na Šoltysově kamionu praskla poloosa a k tomu ještě vybouchlo kolo. Opravou a vyhrabáváním se následně zabraly zhruba čtyři hodiny času!

VIDEO: Takhle se Buggyře dařilo v 8. etapě

„Protože bylo osm hodin večer, tímpádem tma, rozhodli jsme se pokračovat až ráno za světla s tím, že start etapy stihneme. Bohužel po rozednění byla taková mlha, že nebylo vidět na krok, proto jsme čekali alespoň na minimální viditelnost. Asi po hodině jsme kousek popojeli a potkali pořadatele, kteří nás z těch obrovských dun vyvedli. Po cestě jsme ještě stavěli dva zapadlé kamiony zpět na kola, protože tam asi také zůstaly z minulé etapy a posádky nocovaly v dunách. Dostali jsme tvrdou lekci, ale beru to jako další zkušenost. Věřím, že všechno špatné se jednou v dobré obrátí,“ konstatoval Šoltys.

Jeho stájový kolega Kolomý už několik etap jede v semi-marathonu, ale Dakar si i tak užívá. Osmá etapa ho bavila i když pro něj nezačala vůbec dobře.

„I u nás padla mlha a čtyřicet kilometrů jsme neviděli dva metry před auto, hledali jsme cestu, nemohli jet naplno. Pak jsme ale sjeli asi níž k moři a jelo se dobře, zrychlili jsme. Tatra držela, takže jsem byl se vším spokojený. Někde na dvoustém kilometru byl zakopaný Renault, jeho vytahování nás stálo nějakých pět minut. Jinak všechno v pohodě. Jsem rád, že vůbec můžeme pokračovat a třetí místo v dnešní etapě „malého“ Dakaru je pěkné,“ sdělil veterán.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud