Hlavní obsah

Zubkov a další tři ruští bobisté dostali dvouletý distanc

Aktualizováno

Dvouletým zákazem činnosti potrestala Mezinárodní bobová a skeletonová federace čtyři ruské bobisty včetně předsedy národního svazu Alexandra Zubkova za organizovaný doping na olympijských hrách v Soči. Zubkov tehdy vyhrál obě soutěže, ale kvůli dopingu ho Arbitrážní soud pro sport diskvalifikoval. Zubkov si nedávno u soudu v Moskvě vymohl právo na ruském území dál užívat titul dvojnásobného olympijského vítěze.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Alexander Zubkov na snímku z listopadu 2017.

Článek

Téměř pět let po hrách v Soči mezinárodní federace vynesla trest nad Zubkovem, Alexandrem Kasjanovem, Alexejem Puškarjovem a Ilvirem Čusinem. Všichni mají distanc do prosince 2020. Kasjanov s Puškarjovem přitom zasáhli do této sezony Světového poháru.

Vynesení trestu může znamenat Zubkovův konec v čele národní bobové federace. Šéf Ruského olympijského výboru Stanislav Pozdňakov řekl, že bude požadovat jeho okamžité odstoupení. "Tohle je velmi nepříjemná situace pro bobový sport v Rusku. Vyžaduje rychlou, jasnou a srozumitelnou reakci," uvedl v tiskovém prohlášení.

Případy dalších dvou bobistů včetně Alexeje Vojevody, který je od roku 2016 členem ruského parlamentu, federace dál řeší.

Reklama