Hlavní navigace

Nové mobilní technologie: 10× zoom a čtečka otisků dvou prstů

16. 1. 2019

Sdílet

Zdroj: Redakce

Oppo, pátý největší výrobce mobilů na světě, letos pravděpodobně uvede svůj první smartphone s bezdrátovým nabíjením. Chystá ale i mnohem odvážnější funkce. Na čínské sociální síti Weibo firma odhalila dvě technologie, na nichž momentálně pracuje a které by mohla veřejně demonstrovat již za dva týdny na veletrhu MWC.

Tou první je desetinásobný zoom. V minulosti se takovým rozsahem chlubil již Samsung Galaxy S4 Zoom, ale tehdy šlo spíš o foťák s integrovaným mobilem než naopak. Větší rozsah s kompaktním těle nabídl Asus Zenfone 2 Zoom (3×), tchajwanský výrobce přitom využil netradiční konstrukce s objektivem otočeným o 90° a schovaným v těle telefonu. Stejný princip prezentovalo před dvěma lety i Oppo, slibovalo dokonce pětinásobné zvětšení, reálně ale takový telefon nakonec neprodávalo.

Jak to bude s dostupností nového telefonu, to zatím nevíme. Od minula každopádně došlo ke změně. Schéma ukazuje jen pět místo šesti čoček, k tomu dvě zrcadla. Celkový rozsah ohnisek má být údajně 15,9 až 159 mm (přepočteno na kinofilm), mezi kterými má software plynule přepínat, přestože obraz bude fakticky vznikat na třech různých snímačích a objektivech.

Základem tedy bude 15,9mm superširokáč, k tomu standardní širokoúhlý (pravděpodobně okolo 28 mm) a posuvný objektiv se postará o ten zbytek. Na dvou objektivech bude i optická stabilizace, na 99 % ji nebude mít právě onen širokoúhlý, kde se třes rukou bude projevovat nejméně.

Oppo kromě toho chystá ještě jednu vychytávku, až 15× větší čtečku otisků integrovanou v displeji. Dle obrázků zabere asi čtvrtinu displeje, takže uživatelé by se již nemuseli přesně trefovat do malého kolečka. Výhodou by navíc měla být možnost snímat dva prsty současně, což přidá další úroveň bezpečnosti.

Byl pro vás článek přínosný?