Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mayová přežila hlasování o nedůvěře. Na brexitu trvá i po krachu dohody s EU

Aktualizováno -
16. ledna 2019
23:20
Autor: ČTK, nkov, kal - 
16. ledna 2019
16:20

Britská premiérka Theresa Mayová ustála hlasování o nedůvěře její vládě. Čelila mu ve středu poté, co v úterý v britském parlamentu neprošla dohoda o brexitu. Pro shození kabinetu bylo 306 zákonodárců, proti 325. Podle Mayové je možné se vyhnout neřízenému odchodu Británie z Evropské unie bez dohody jen dvěma způsoby: schválením dohody, nebo zrušením brexitu. Během interpelací Mayová zdůraznila, že její vláda brexit rušit nehodlá. Předseda opozičních labouristů Jeremy Corbyn označil odmítnutí brexitové dohody, kterou předložila Mayová, za „nejhorší porážku (vlády) v historii naší demokracie“.

„Je mojí povinností vykonat vůli britského lidu na opuštění Evropské unie,“ prohlásila Mayová po večerním jednání, které následovalo krátce po neúspěšném hlasování o nedůvěře. Podle premiérky je potřeba dát národní zájem na první místo.

Vzápětí po středečním hlasování se premiérka netajila potěšení nad tím, že Dolní sněmovna její vládě vyjádřila podporu. Mayová rovněž ujistila, že vláda bude nadále pracovat na uskutečnění odchodu Británie z EU. Vybídla stranické předáky a představitele parlamentu k zahájení rozhovorů o této záležitosti už ve středu večer. „Jsem připravena spolupracovat se kterýmkoli členem této sněmovny s cílem dospět k brexitu,“ prohlásila.

Labouristé odmítají neřízený brexit

Šéf labouristů Jeremy Corbyn však upozornil, že k jednáním s premiérkou jeho strana přistoupí pouze v případě, že vláda smete ze stolu možnost brexitu bez dohody. Rovněž zástupce Liberálních demokratů Edward Davey ujistil, že jeho strana se chce jednání zúčastnit, ale musí být vyloučena možnost neřízeného rozchodu s EU. Země má z EU odejít 29. března.

Předseda poslanecké frakce Skotské národní strany (SNP) Ian Blackford řekl, že vítá „nabídku k rozhovorům ze strany premiérky“ a dodal, že strany pokud možno musí konstruktivně spolupracovat. V následujícím dopise Mayové se však připojil k těm, kteří žádají vyloučení brexitu bez dohody a kromě toho chce, aby se vážně diskutovalo o odložení odchodu a o novém referendu.

„Jsem zklamaná, že šéf Labouristické strany se zatím odmítl podílet (na jednáních), ale dveře zůstávají otevřené,“ reagovala Mayová v krátkém večerním projevu na Corbynův kategorický požadavek. Politici by nyní měli „odložit vlastní zájmy stranou“, dodala premiérka.

Mayový zmínila, jak uniknout brexitu bez dohody

„Pokud nechcete brexit bez dohody, musíte zajistit, že budete mít dohodu,“ řekla Mayová už během interpelací. Podle ní existují pouze dva způsoby, jak se divokému odchodu z evropského bloku vyhnout. „Prvním je souhlasit s dohodou, druhým je zrušit článek 50,“ řekla premiérka s odkazem na článek lisabonské smlouvy, jehož aktivací oficiálně začal proces britského odchodu z EU.

Zrušení aktivace článku 50, a tedy zastavení brexitu, je podle Mayové něco, co by bylo v rozporu s vůlí Britů vyjádřenou v referendu z roku 2016 a něco, co „tato vláda neudělá“.

Konzervativní poslanec Ken Clarke, který je zastáncem setrvání Británie v EU, premiérku vyzval, aby změnila svou brexitovou politiku. Naději na většinovou podporu v parlamentu podle něj má jen plán, který vyloučí neřízený brexit, bude usilovat o odložení termínu odchodu z EU a o setrvání v celní unii.

„Vládní politikou je, že odejdeme 29. března,“ odpověděla Mayová. Evropská unie by podle ní s odložením termínu brexitu souhlasila stejně pouze v případě, pokud by byl na stole „plán, který by směřoval k dojednané dohodě“.

Lídr opozice: Byla to nejhorší porážka v historii

Na počátku vládních interpelací se Mayová střetla především s lídrem opozice Jeremym Corbynem. Ten ve svém projevu požádal o opravu záznamu z úterního jednání, kdy řekl, že odmítnutí brexitové dohody je největší porážkou vlády v parlamentu od 20. let minulého století. Ve skutečnosti to podle něj byla „největší porážka v historii naší demokracie“. Každý jiný premiér by podle Corbyna po výsledku úterního hlasování podal demisi.

Corbynův slovní útok na premiérku se však z velké části netýkal brexitu, nýbrž chudoby v Británii, která se podle něj za konzervativních vlád zvýšila. Premiérka takové tvrzení odmítla.

„Nerada bych přidělávala premiérce starosti, ale je zajímavé, že jsem pokládala otázku i při posledních interpelacích Davida Camerona,“ poznamenala ironicky poslankyně Skotské národní strany (SNP) Carol Monaghanová s odkazem na bývalého konzervativního premiéra. Narážela tím na hlasování o nedůvěře vládě.

snehulak ( 17. ledna 2019 12:45 )

A taková to byla předevčírem mezi PRESStituty a "liberálními demokraty" sláva, že po hlasování o dohodě maj Britové po Brexitu.

Ford Henry ( 17. ledna 2019 09:56 )

Pokus o dohodu byl navíc. Členství v EU končí 2 roky po aktivování článku 50.

abaron ( 17. ledna 2019 08:00 )

bohužiaľ si neuvedomila, že Írska záchranná teenage romantic McDonald’s takeaway fish and chips BRZDA je dôležitá aj tam sú lordi a biznismeni z Anglicka čo sa presťahovali s rodinkami ... láska ja láska 2... milá madame vy nie ste Camila ako royal junior protéza

gotzur ( 17. ledna 2019 01:35 )

Vojna s Turkem musí bejt!

PPP150W ( 16. ledna 2019 21:32 )

Najdi si mladého chlapa ve svým obýváku zde :you_room.wc

Zobrazit celou diskusi