Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Zeman vzal na šunku a telecí s šéfy parlamentu i Mynáře. Kubera stihl 16 cigaret

Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
16. ledna 2019
16:50

Po roční odmlce se prezident Miloš Zeman vrátil k novoročním obědům s předsedy obou komor parlamentu. Zatímco šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO) projel kolem novinářů, předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) se na nádvoří Pražského hradu krátce zastavil. K rozhovoru u oběda si přivezl podle svých slov dvě stránky námětů k diskusi.

„Podle mě to bude příprava na setkání ústavních činitelů, které se chystá tuším 30. ledna, samozřejmě koordinace zahraničních cest a asi přijde na přetřes brexit,“ přiblížil možná témata k obědu na dotaz Blesk Zpráv Kubera.

A oběd byl prý skutečně především o přípravě schůzky ústavních činitelů, která je v plánu na konci ledna. „Byly to příjemně strávené dvě hodiny pasivního kouření,“ řekl po společné schůzce se dvěma kuřáky předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček. S novináři zažertoval, že se vzhledem ke svému původu cítí trochu jako moravské uzené.

Prezident Miloš Zeman s šéfem Senátu totiž Vondráčka příliš nešetřili a kouřili přímo u stolu. „U mě 16, nevím, kolik u pana prezidenta,“ prozradil Kubera počet vykouřených cigaret během dvou společně strávených hodin.

„Pan prezident ale kouřil stejně. Pan předseda Sněmovny úpěl, a já se s ním pohádal, že je přeci jen nedůstojné, že by se dala najít zase sjednocující cesta mezi kuřáky a nekuřáky, tak aby nemuseli potupně stát na mrazu před hospodami,“ zastával se kuřáků Kubera.

„Navzájem jsme si vyměnili témata, tak abychom měli dostatek času se na tu schůzku připravit. A měli připravené názory, co budeme a co nebudeme prosazovat,“ prozradil pak ale už vážněji témata schůzky Kubera.

Zeman, Kubera i Vondráček řešili brexit

Krátce prý při obědě a mezi 16 vykouřenými cigaretami přišla řeč i na brexit. Předseda Senátu a prezident i s předsedou Sněmovny prý ale vedli řeč na úrovni spekulací. Podle Kubery bude teď snaha na obou stranách, tedy jak na straně Evropské unie, tak i Velké Británie brexit posunout. 

„Ty naše spekulace se shodovaly v tom, že z obou stran teď bude snaha brexit odložit. Vždy, když si nevíte rady, tak to odložíte. Myslím, že se tomu říká prokrastinace, jestli se nemýlím, i já tím trpím výrazně,“ odhaduje aktuální vývoj okolo odchodu Británie z EU Kubera. Snaha Británie bude podle mého pověřit Theresu Mayovou, aby znovu vyjednala lepší podmínky,“ dodal šéf horní komory.

Podle Vondráčka se prezident obou politiků ptal, co si o brexitu myslí a jaký na něj mají názor. „Nebudu to říkat veřejně, ale je čas na zdravý rozum. Ani jeden z nás si nepřejeme tvrdý brexit,“ řekl Vondráček. Jaký vývoj ale odhaduje, prý řekne raději až po 29. březnu, kdy je stanovený termín pro odchod Británie z EU.

Sám otevřel nad telecími medailonky s hříbky také otázku nejmenování docentů Ivana Ošťádala a Jiřího Fajta profesory. To totiž prezident opět odmítl, a to i přes rozhodnutí soudu. „Chci to otevřít v tom smyslu, jestli prezidentovi stojí za to vést boj, zbytečný podle mého názoru, s vysokými školami,“ komentoval postup Zemana v tomto sporu Kubera, ještě než se Zemanem usedl ke stolu. 

Sám zastává názor, že kdo jmenuje, ten má možnost také odvolávat, což je podle šéfa Senátu špatně nastavené v Ústavě. „Já sám bych návrh vysoké školy respektoval,“ dodal.

Spor ale politici ani při obědě nevyřešili. „Pan prezident mi sdělil své argumenty, proč to udělal, já jsem pořád toho názoru, i když o těch jeho názorech nemůžu do hloubky mluvit, i ty jeho důvody byly relevantní, ale já stále zastávám stanovisko, že nejsou hodné toho, aby se zbytečně vyvolával spor mezi prezidentem a vysokými školami,“ trvá si na svém Kubera.

Podobný názor jako Kubera měl přitom i předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček.  „Pan prezident je v tomto konzistentní, tak jak já mám problém s tím, že někdy nepozve některé účastníky (například na předávání vyznamenání - pozn. red.) a považuji to za zbytečné, on si stojí za svým. Nemůžeme spolu souhlasit ve všem,“ přidal se ke kritice Vondráček.   

Šunka, telecí a zmrzlina

Kubera k obědu očekával české jídlo a dočkal se. U prezidenta se podávala pražská šunka od kosti s čerstvým křenem, telecí medailonky s omáčkou z hříbků, variace domácích knedlíků a na závěr čokoládová zmrzlina. To vše politici zapíjeli portským vínem a hruškovicí. Od prezidenta si pak oba odnášeli knihu o Lánské oboře. 

Kromě prezidenta Miloše Zemana, šéfa senátu Jaroslava Kubery a předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka zasedl k novoroční tabuli na Pražském hradě také prezidentův kancléř Vratislav Mynář

Přítomnost Mynáře u stolu prý Kuberu nijak nepřekvapila. Kancléř si podle jeho slov dělal poctivě poznámky, aby je pak mohl předat dalším lidem, kteří mají připravit schůzku ústavních činitelů. 

„Je to úplně běžné. Formát jednání byl 2+2,“ okomentoval přítomnost Mynáře u stolu s politiky pro Blesk Zprávy prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Návrat ke stolu po roční pauze

Loni se novoroční oběd prezidenta s předsedy Sněmovny a Senátu neuskutečnil; Vondráček ani tehdejší šéf horní komory Milan Štěch (ČSSD) pozvání nedostali. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček to dnes zdůvodnil zaneprázdněností Zemana, který obhajoval prezidentský úřad. S premiérem Andrejem Babišem (ANO) se ale loni i letos Zeman v Lánech sešel.

Předloni se Zeman s tehdejšími šéfy parlamentních komor Štěchem a Janem Hamáčkem (oba ČSSD) setkali u novoročního oběda 19. ledna. Mluvili mimo jiné o tehdy projednávaných zákonech včetně protikuřáckého. Zeman také podpořil senátní verzi zákona o pravidlech pro národní parky.

Později Hrad přestal Štěcha zvát na akce, a to včetně jmenování vlády. Štěch to dal do souvislosti se svou kritikou prezidentova propojení s Babišem a chování k expremiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD).

S Kuberou se Zeman na jeho žádost sešel zhruba před měsícem krátce po jeho zvolení do čela horní komory. Kubera podpořil Zemanovu ohlášenou nominaci prorektora Univerzity Karlovy Aleše Gerlocha na ústavního soudce, kterou musí Senát schválit. Se Zemanem se také shodli na pokračování pravidelných schůzek ústavních činitelů k diplomacii, příští se uskuteční koncem ledna.

Neshodli se naopak v názoru na hnutí Svoboda a přímá demokracie. Kubera také poznamenal, že Senát více než rok čeká na Zemanova kandidáta do Rady Ústavu pro studium totalitních režimů. Poslední dva Zemanovy adepty horní komora odmítla. 

yyy3 ( 17. ledna 2019 12:27 )

Co vy babišovci všechno nežerete.

poskok_qmur ( 17. ledna 2019 07:07 )

Nejhorší od roku 1918.

zdendekk ( 17. ledna 2019 06:25 )

Moje nejhorší noční můry: ------------------------------------------------ 1 - Miloš Zeman¨ 2 - Andrej Babiš 3 - Jentakjen 4 - Prochcaný tepláky

Pollo ( 17. ledna 2019 04:48 )

To musí být fajn zážitek, pobýt s Kuberou v jedný místnosti.

bentime ( 17. ledna 2019 01:59 )

Huliči.„Počkejte, podívám se,“ řekl Kubera na dotaz novinářů, kolik cigaret s prezidentem vykouřili. Otevřel krabičku a uvedl: „Já jich vykouřil 16. Nevím, kolik pan prezident, ale kouřil stejně.“ Oběd přitom trval asi hodinu a půl.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa