Rusko nás nespasí, tvrdí ředitel Zetoru. O práci podle něj přijde méně lidí, než se čekalo

Vedení Zetoru plánuje propustit méně zaměstnanců (zdroj: ČT24)

Brněnský Zetor nejspíš propustí míň lidí, než se plánovalo. Původně mělo do konce ledna z firmy na výrobu traktorů odejít asi 260 lidí, což je zhruba čtyřicet procent zaměstnanců. Podle ředitele firmy Mariána Lipovského ale bude číslo nakonec nižší, jasno chce mít firma do konce měsíce. Hlavním důvodem k propouštění jsou ekonomické problémy společnosti.

I když už v Zetoru pracuje od roku 2004, pozici výkonného ředitele zastává pětačtyřicetiletý trnavský rodák Marián Lipovský přes rok. Přesto čelí nejtěžší zkoušce. O hromadném propouštění se špatně mluví a ještě hůř se obhajuje.

České televizi nicméně poskytl exkluzivní rozhovor. Původně vedení firmy plánovalo propustit 260 zaměstnanců. „Platí, že je to maximální počet. Dnes můžu říct, že to bude nižší číslo. To znamená, že budeme mít přesné číslo na konci ledna,“ vysvětlil Lipovský. Propuštění zaměstnanci se podle něj o své místo na pracovním trhu bát nemusí.

„Máme zhruba sedmdesát firem v našem katalogu, které projevily zájem. Jsou to převážně dělnické profese, ale i administrativní. Myslím si, že opravdu přes devadesát procent lidí bude mít práci,“ uvedl Lipovský.

Harmonogram propouštění v Zetoru
Zdroj: ČT24

Odbory mají výhrady

Partnerem a často tvrdým soupeřem při vyjednávání s vedením je šéf odborů Alois Kazelle. I pro něj je to největší zkouška od roku 1970, kdy do firmy nastoupil. Ne všechny požadavky se mu podařilo prosadit. Teď už je jisté, že místo pěti platů na dohodu odcházejících zaměstnanců nakonec podnik vyplatí jen čtyři. Ochránit se naplno nepodařilo ani zaměstnance důchodového věku.

Původní plán hromadného propouštění v Zetoru
Zdroj: ČT24

„Chtěli jsme se dohodnout na tom, že zaměstnanci, kteří dovrší tento rok důchod, budou mít možnost dokončit pracovní éru a pak jít do normálního důchodu. To znamená, že by se jich netýkala výpověď. Toto bylo zamítnuté, ale bylo přislíbeno, že tito zaměstnanci dostanou z kolektivní smlouvy odměnu při odchodu do důchodu,“ řekl Kazelle. Podle odpracovaných let by odměna mohla dosáhnout až třicet tisíc korun.

Zisk i počet zaměstnanců v posledních letech většinou klesal. Zatímco ještě v roce 2014 vykázal Zetor hrubý zisk 275 milionů korun, v loňském roce to podle výročních zpráv bylo o 158 milionů méně. Před čtyřmi lety měl výrobce téměř osm set zaměstnanců, k loňskému roku už tam ale pracovalo o 128 lidí míň.

  • 2014 – 783 zaměstnanců, prodáno 4178 traktorů
  • 2015 – 681 zaměstnanců, prodáno 3773 traktorů
  • 2016 – 679 zaměstnanců, prodáno 3144 traktorů
  • 2017 – 655 zaměstnanců, prodáno 2765 traktorů
  • Zdroj: ČTK

Traktory pro Rusko firmu nespasí

Ani memorandum o zakázce na šest tisíc traktorů do Ruska, kterou pomohl podniku dojednat prezident Miloš Zeman, Zetoru výrazně nepomůže. Podle ředitele Lipovského jde ze strany Zetoru o standardní zakázku a jakýkoliv jiný trh, o který je třeba bojovat. Podle náročnosti se na něj dostanou v průměru až po třech až pěti letech práce.

„Rok co rok intenzivně jednáme o nějakém odběrovém závazku. Není to o zakázce pro Rusko. Je to o celkovém prodeji traktorů na všech trzích. Na tom ruském trhu musíme intenzivně pracovat jako na kterémkoliv jiném. Takže ono se mluví o ruském, ale my máme takových projektů a takových trhů více,“ prohlásil Lipovský.

Důležité je podle něj rozvíjet a stabilizovat domácí trhy a práce na poprodejním servise. „Zvyšovat kvalitu tam, kde už hrajeme na nějaké jméno a máme už nějakou pozici,“ řekl Lipovský.

Na Zetor někteří zemědělci, ale i zaměstnanci, nedají dopustit

Zetor těží i z dobrého jména značky. Zaměstnanci, kteří zůstávají, chválí převážně dobrý kolektiv a práci, která je baví. A firmu mají ve velké oblibě i někteří zemědělci. Převážně prý kvůli dobrému servisu od domácí značky, na kterou se snadno shánějí náhradní díly.

Například Libor Hladil využívá k práci na poli o sedmdesáti hektarech čtyři traktory, všechny značky Zetor. „Pro velikost naší farmy je nějaká střední velikost traktorů dostačující. A když to řeknu upřímně, tak si myslím, že musíme být trošku patrioti a podporovat výrobky, které se tady dělají,“ popsal Hladil.

Zaměstnanci zase spoléhají na dobré vztahy. I když se teď budoucnost firmy může zdát nejistá, k odchodu se dobrovolně rozhodně nechystá Ludmila Slabá. „S kolektivem jsem spokojená a práce mě taky baví,“ řekla Slabá, která už ví, že se jí změny ve firmě týkat nebudou. Ostatní ale zatím klopí oči a tiše doufají.

Podle ředitele Lipovského se zaměstnanci, kteří po lednové vlně propouštění ve firmě zůstanou, ztráty práce obávat nemusí. „V tomto momentě určitě neuvažujeme o dalším propouštění lidí,“ dodal Lipovský.