Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Po pěti letech přišel trest. Bývalý bobista Zubkov má dvouletý distanc za doping v Soči

Na domácích olympijských hrách si pověsil na krk dvě zlata, o které později přišel. Nyní má dvouletou stopku i na činnost spojenou s boby. Bývalý bobista a současný předseda národního svazu Rus Alexander Zubkov dostal společně s dalšími třemi kolegy zákaz od Mezinárodní bobové a skeletonové federace za organizovaný doping.

Ruský bobista Alexander Zubkov se svou posádkou
zdroj: ČTK/AP/ autor: Jae C. Hong

Zubkov si nedávno u soudu v Moskvě vymohl právo na ruském území dál užívat titul dvojnásobného olympijského vítěze.

Téměř pět let po Hrách v Soči mezinárodní federace vynesla trest nad Zubkovem, Alexandrem Kasjanovem, Alexejem Puškarjovem a Ilvirem Čusinem. Všichni mají distanc do prosince 2020. Kasjanov s Puškarjovem přitom zasáhli do této sezony Světového poháru.

Vynesení trestu může znamenat Zubkovův konec v čele národní bobové federace. Šéf Ruského olympijského výboru Stanislav Pozdňakov řekl, že bude požadovat jeho okamžité odstoupení. "Tohle je velmi nepříjemná situace pro bobový sport v Rusku. Vyžaduje rychlou, jasnou a srozumitelnou reakci," uvedl v tiskovém prohlášení.

Případy dalších dvou bobistů včetně Alexeje Vojevody, který je od roku 2016 členem ruského parlamentu, federace dál řeší.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články