Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Laviny v Rakousku zabily už dva Čechy, lidé umírají i v Bavorsku. Sněžit přestalo

Autor: ČTK, for - 
16. ledna 2019
18:45

V Rakousku si tuto zimu laviny vyžádaly více než desítku mrtvých včetně dvou Čechů. Dnes bylo v rakouském Lechu nalezeno tělo lyžaře pohřešovaného od soboty. Ve Švýcarsku v úterý večer utržené sněhové pole zasypalo a zabilo Švédku (†20), informoval server 20minuten. Navzdory tomu, že po dvou týdnech přestalo v bavorských a rakouských Alpách sněžit, zůstává riziko lavin nadále vysoké, navíc hlásí meteorologové další bílou nadílku.

Čtvrtý, tedy druhý nejvyšší stupeň lavinového nebezpečí panuje dnes nadále na řadě míst rakouských spolkových zemí Tyrolsko, Vorarlbersko, Salcbursko, Štýrsko a Horní a Dolní Rakousy. „Během dne můžou laviny mokrého sněhu kvůli slunečnímu záření a oteplení padat ve zvýšené míře ze strmých jižních svahů,“ varovala lavinová služba. Pro zimní sporty mimo vyznačené sjezdovky jsou podle ní podmínky extrémně nebezpečné.

Ve středu bylo v lyžařském středisku Lech v nejzápadnější rakouské zemi Vorarlbersko pod masami sněhu nalezeno tělo 28letého německého běžkaře, který byl od soboty nezvěstný. Podle policie byl pod 2,5 metru silnou vrstvou sněhu. Už v noci na neděli se v lokalitě podařilo najít mrtvá těla dalších tří Němců ve věku 57, 32 a 36 let.

Podle dosavadních informací zemřelo během této zimy v rakouských Alpách kvůli lavinám nejméně jedenáct lidí. Jsou mezi nimi také dva Češi. Čtyřiačtyřicetiletý muž zahynul na počátku ledna v tyrolském lyžařském středisku Ischgl, toto úterý zabila lavina Čecha (†24) na skialpinistické túře v oblasti alpského štítu Ankogel v Korutanech.

Jihobavorskou vesnici evakuovali

Také v bavorských Alpách navzdory tomu, že přestalo sněžit, je riziko lavin stále vysoké. Čtvrtý stupeň z pěti nicméně platí už jen nad hranicí lesa v Alpách u měst Garmisch-Partenkirchen a Berchtesgaden.

Kvůli lavinovému nebezpečí musela být ve středu evakuována jihobavorská vesnice Raiten, ležící nedaleko hranic s Rakouskem. Podle agentury AP úřady vyzvaly místní obyvatele k okamžitému opuštění svých domů kvůli akutnímu lavinovému nebezpečí. Úřady lidi vyzvaly, aby s sebou vzali důležité doklady a léky a aby informovali sousedy, k nimž se varování nemuselo donést. Podle agentury DPA muselo své domovy opustit na 230 lidí.

Ve čtvrtek by se mohlo lavinové nebezpečí na mnoha místech rakouských hor snížit až na třetí stupeň. Na víkend ale meteorologové hlásí další sněžení.

Dopravní uzavírky ustupují

Situace se pomalu lepší v dopravě. Na mnoha místech byly zrušeny uzavírky. Od světa je odříznuto už jen několik málo horských obcí. Přístupné je mimo jiné i dolnorakouské lyžařské středisko Hochkar, které bylo několik dní zcela nepřístupné. Vjet do něj ovšem smějí zatím jen vojáci a hasiči. Prakticky v celém Rakousku už se podařilo obnovit také dodávky elektřiny.

Provozovatelé vleků navzdory nevlídnému počasí v posledních dvou týdnech, které způsobilo uzavření mnoha lyžařských středisek, počítají podle agentury DPA s dobrou sezonou. „Zimní sezona je v závislosti na lyžařské oblasti mezi 100 a 140 dny dlouhá. Že je 14 dní špatné počasí a nemůže se kvůli tomu lyžovat, je docela normální,“ řekl předseda Svazu německých lanovek a vleků Peter Schöttl.

 

Zobrazit celou diskusi