Svatba s Aaliyah

R. Kellyho zná veřejnost zejména jako RnB zpěváka a skladatele, který se oženil s ikonickou zpěvačkou Aaliyah, když jí bylo 15 let. R. Kelly byl tehdy o 13 let starší než ona. Skandál ale chicagského hudebníka moc nepoznamenal, jeho kariéra následující roky jen kvetla a vznikla spoustu hitů s ikonami, jako je Mary J. Blige či Céline Dion. Více než dvě desítky let shromažďoval R. Kelly také další skandály, které byly přehlíženy. V lednu 2019 byl ale odvysílán dokument s názvem Surviving R. Kelly. Šestidílný seriál formou rozhovorů informuje o nespočtu mladistvých žen, které R. Kelly zneužíval, týral a věznil.

Záplava omluv

Světová hudební scéna je šokovaná. Rádia přestávají hrát jeho hity, od RCA labelu, pod nímž zpěvák vydává svou hudbu, přichází ban. Lady Gaga, Ciara a další hvězdy stahují společné songy ze všech platform. Co bylo zprvu označeno šokem je však ve skutečnosti spíše stud. Nick Cannon, Lady Gaga, Chance the Rapper, ale i členové R. Kellyho týmu se na svých sociálních sítích omlouvají za ignorování nespočtu obvinění, o nichž se v podstatě vědělo od začátku. Vždyť otec Beyoncé, Matthew Knowles, managoval skupinu Destiny’s Child už v době, kdy bylo zpěvačkám okolo 16 let a spolupráci s R. Kellym nepovolil – a důvodem rozhodně nebyla jen vysoká investice. V roce 2002 čelil mimochodem zpěvák obvinění z tvorby dětské pornografie. Po šesti letech byl shledán nevinným. Jednalo se celkem o 21 případů. Nahlášených.

Time’s Up aneb #MuteRKelly

Dvaapadesátiletý zpěvák je po odvysílání dokumentu vyšetřován kriminální policií v Atlantě. Skandál vyvolal vlnu traumatických zpovědí včetně členů R. Kellyho rodiny. Citlivé téma je tak nyní neustále diskutováno a můžeme jen doufat, že oběti budou promlouvat častěji a posunou se od traumatu v životě trochu dál. John Legend je jedinou hudební celebritou, jež se okamžitě zapojila do natáčení Surviving R. Kelly a #MuteRKelly movementu, který už na začátku roku 2018 spustila organizace Time’s Up. A je za to dost obdivovaný. “To everyone telling me how courageous I am for appearing in the doc, it didn’t feel risky at all. I believe these women and don’t give a fuck about protecting a serial child rapist. Easy decision,” vyjádřil se John Legend na svém Twitteru. V závěru dokumentu pak dodal: “Time’s up for R. Kelly.”