Rolety den a noc a jejich funkce

Klasické rolety, venkovní a vnitřní žaluzie, ale i mnoho dalších řešení se dnes objevují v oblasti stínění oken. Různé systémy se neustále vyvíjejí a tak se na trh dostávají celkem zajímavé novinky a inovace. A sem zaručeně patří také rolety den a noc. Ty jsou někdy označovány za inovativní produkt, jelikož dokážou kombinovat přednosti klasických rolet i populárních žaluzií.

Jak rolety den a noc charakterizovat?

Nevíte, o čem je řeč? Podívejme se blíže na to, co to vlastně rolety den a noc jsou. Z konstrukčního hlediska se jedná o klasické látkové rolety. Pro stínění je tedy využita látka různých vzorů, barev a gramáží, která snižuje propustnost světla. Velkou výhodou látkových rolet je jejich odolnost vůči UV záření a povětrnostním podmínkám. Látkové rolety jsou vedeny v kolejnicích upevněných do ostění okna a jsou tedy stabilní.

Z hlediska principu stínění lze rolety den a noc přirovnat spíše k žaluziím, jelikož regulace intenzity osvětlení se provádí zmenšováním, resp. zvětšováním mezer mezi neprůsvitnými pruhy rolety. U klasických látkových rolet oproti tomu lze regulovat osvětlení pouze stažením, či vytažením celé rolety.

Látka na roletách den a noc má pruhy o dvou různých průsvitnostech a při zatahování, resp. vytahování rolet dochází k jejich vzájemnému překrývání. Na tomto videu se můžete podívat, jak rolety den a noc fungují.


Pasport budovy - nezávazná poptávka

  • Zadání poptávky je ZDARMA.
  • Poptávka NENÍ závazná, nemusíte si tedy žádnou z nabídek vybrat.
  • Porovnáním nabídek ušetříte až 30 % nákladů.
Okna - IN
Materiál rámu okna:
ks

Detail poptávky

Typ zasklení okna:
Poptávám:

Místo realizace

Kontaktní údaje

Souhlas s obchodními podmínkami a pravidly ochrany osobních údajů

Někdy je možné najít je také s jiným označením, ale stále se jedná o ten stejný produkt, sloužící primárně pro zastínění oken. Mezi možné jiné názvy patří i tato trojice:

  • Rolety Zebra
  • Rolety Twinroll
  • Rolety Duo
Rolety den a noc
Rolety den a noc

Jak taková roleta den a noc vypadá?

Jak jsme již zmínili výše, roleta den a noc má proužky, které jsou střídavě tkané. Jeden proužek je vždy plně transparentní, zatímco druhý je neprůhledný, resp. neprůsvitný. Stínicí látka je k mechanismu ukotvena ve dvou bodech, z nichž v jednom je připojena fixně a z druhého se při zatahování rolety odvíjí.

Vhodným pohybem je možné snadno správně regulovat světlo v místnosti. A jelikož rolety podstatně ovlivňují vzhled domu či samotné místnosti, je třeba vybrat takové rolety, které do celkového konceptu budou zapadat. Z tohoto důvodu jsou rolety k dispozici v různých barevných variantách. Není výjimkou, že výrobci nabízí portfolio desítek ale i stovek barev. To vše hlavně proto, aby mohla být roleta den a noc co nejlépe sladěna s nádechem a také barevným odstínem každého interiéru.

Jaká jsou hlavní pozitiva?

Několik jsme jich již zmínili. Pojďme se podívat i na několik dalších. Sem patří třeba i možnost plynulé regulace světla. Možné je také jejich kompletní zatažení, což se hodí třeba během léta, nebo i v noci, kdy je třeba eliminovat světla z pouličního osvětlení. Dále nelze zapomínat na snadné ovládání, které může být řešeno jak klasickým řetízkem, tak elektrickým pohonem.

Kladem je i to, že se hodí na jakákoliv okna. A to nejenom v obytných místnostech, jako je obývací pokoj, dětské pokoje a ložnice. Díky odolnosti vůči vlhku je lze použít třeba i v koupelnách. Dále je kladem i snadná a celkem nenáročná montáž. A to v podstatě na většinu dnes tolik používaných klasických plastových oken.

Tip: Chystáte se na montáž oken? Na konci článku najdete formulář pro porovnání nabídek firem ve vašem okolí. Zdarma a bez práce si tak najdete tu nejvýhodnější.

Jaké jsou nevýhody?

V první řadě to může být vyšší hořlavost oproti klasickým žaluziím. Není však výrazně vyšší v porovnání s běžnou roletou. Komplikovanější může být i údržba, jelikož rolety den a noc nejde jenom tak utřít vlhkým hadříkem, jako žaluzie. Na druhu stranu běžný prach může snadno odstranit vhodný vysavač. Možnou nevýhodou je také to, že světlé typy – tedy hlavně bílé varianty, nedokážou místnost zatemnit tak, jako klasická tmavá roleta či žaluzie.

Související články:

Venkovní rolety na střešní okna jako ochrana okna před krupobitím

Jak postupovat při výběru žaluzií?

Kolik rolety a den a noc stojí?

Důležité sdělení na konce. Jaká je cena rolety den a noc? Cenu ovlivňuje mnoho faktorů, a tak se budeme držet spíše orientačních cen. Lze říci, že ceny začínají na částkách okolo 300 – 500 Kč u těch jednodušších rolet a postupně stoupají k vyšším hodnotám u variant kvalitnějšího provedení. Cena se může vyšplhat až na 2 500,-Kč za jednu roletu.

Cenu může ovlivnit jak zvolená barva i materiál, tak způsob ovládání rolety. Zapomínat nelze samozřejmě ani na rozměry a to, zda jsou rolety vyráběny tzv. na míru, nebo vybíráte z rolet standardizovaných rozměrů. Co dále nelze opomíjet, tak je i cena samotné montáže. Ta je sice poměrně jednoduchá a zvládnete ji klidně sami, ale stále není od věci svěřit ji zkušenému odborníkovi.

Nezávazná poptávka - výroba a montáž oken


  • Zadání poptávky je ZDARMA.
  • Poptávka NENÍ závazná, nemusíte si tedy žádnou z nabídek vybrat.
  • Porovnáním nabídek ušetříte až 30 % nákladů.
Okna
ks
Materiál rámu okna:
Typ zasklení okna:
Poptávám:

Místo realizace

Kontaktní údaje

Souhlas s obchodními podmínkami a pravidly ochrany osobních údajů