Jak se vyrábí plastová okna?

Okna

Víte co je profil, výztuha či distanční rámeček u plastových oken? O kvalitě plastových oken se rozhoduje během výroby. V dnešním článku se dozvíte, jak se taková plastová okna vyrábí?

Výroba plastového profilu

Základní surovinou pro výrobu plastových oken jsou PVC granule. PVC neboli polyvinylchlorid je třetím nejrozšířenějším plastovým materiálem na světě. PVC také patří k tzv. termoplastům, takže ho lze několikrát roztavit a zase nechat ztuhnout, aniž by se měnily chemické nebo fyzikální vlastnosti. Zpočátku se směs PVC a další technické příměsi vytlačují pomocí trysek do tvaru plastových profilů. Před uvedením profilů na trh se tloušťka stěn, počet a tvar komor přesně vypočítává a laboratorně testuje.  Další parametry jako jsou rovnost, přesnost na zlomky milimetrů a hladkost je dána kvalitou zařízení a výstupní kontrolou.  Dobrý výrobce by pak měl mít na celý proces certifikát kvality.

Jak se z profilů stane okno?

Okenní profily se řežou na míru vyráběnému oknu, aby spolu dokonale ladily a vytvořily čtverec nebo obdélník.  Do profilu se vsunuje kovová výztuha, která nerezaví a dodává požadovanou pevnost a tuhost.  Někteří výrobci však v této fázi šetří a výsledkem může být okno náchylné ke změně tvaru a to vlivem vlastní hmotnosti a teplem. V rozích se profil slepuje k sobě, tak aby nesnižovaly estetickou ani užitou hodnotu. Zároveň pevnost v rozích profilu musí splňovat normy bezpečnosti.

Zasklívání okna

Do připraveného výrobku už nezbývá než vložit těsnění a dvě či tři skla, která jsou oddělena distančním rámečkem. Základní vlastností distančních rámečků je minimální tepelná roztažnost. Díky této vlastnosti se tak nenaruší vzduchotěsnost oken.  Dokonalé izolační vlastnosti se vyzdvihnou jen u dokonale seřízeného okna, takže čím kvalitnější kování, tím snadněji se okno udrží déle seřízené. Při koupi se proto prodejce ptejte, kde bylo kování vyrobeno a jaké má certifikáty kvality výroby.

Zdroj náhledového obrázku: Pixabay.com

K pohodovému bydlení nepotřebujete luxus. Stačí být jen spokojený. Třeba s málem. Zajímavosti z této oblasti vám ráda představím.