Nachlazení v těhotenství

Dokonce i v těhotenství se stává, že se žena nakazí chřipkou. Léčba však nemůže být stejná s ohledem na vyvíjející se plod. Hlavní příznaky chřipky, jako je rýma, kašel, škrábání v krku, bolesti hlavy, svalů, kloubů a zvýšená teplota zná asi každý. Normálně sáhneme po lécích, které jsou volně prodejné, a snažíme se sami vyléčit. V případě těhotenství je však nutné užívání léků konzultovat se svým ošetřujícím lékařem.

Důležitá je prevence!

Na léky, které nám běžně přinášely úlevu, musíme zapomenout! Proto je vhodné pracovat na posílení imunity. Nachlazení se většinou týká osob, které mají imunitu sníženou. Neexistuje žádný univerzální lék, který potlačí jednotlivé příznaky. V době těhotenství bohužel nemůžeme dbát ani na staré dobré „babské rady“, protože i některé bylinky nejsou v tomto období vhodné. Normálně s nachlazením člověk k lékaři ihned neběží, ale v těhotenství si můžete zadělat na pěkný malér, kdy bude nutné sáhnout i na antibiotika. Proto pokud se nachlazení zhoršuje, je vhodné navštívit ordinaci. Ještě lépe uděláte, když se však zaměříte na posílení imunity a budete se vyhýbat místům, kde hrozí kontakt s nemocnými osobami, protože chřipka patří k virovým onemocněním.

Jak léčit nachlazení v těhotenství

Většinou nachlazení doprovází kašel. Jak bylo uvedeno výše na klasické sirupy, a kapky zapomeňte. V těhotenství moc možností nemáte. Bezpečně však lze použít homeopatický sirup STODAL, který je vhodný jak pro suchý, tak vlhký kašel. Vyzkoušet můžete také eukalyptovou či mátovou silici. Jestliže se však kašel a příznaky nachlazení nezlepší do tří dnů, je dobré navštívit lékaře.

Všeobecně se nedoporučuje po celou dobu těhotenství podceňovat teploty kolem 38 ºC – může to mít škodlivý dopad na plod. Mimo kašle se k nachlazení přidruží většinou i rýma, která může být komplikována zánětem vedlejších nosních dutin. Zde už bohužel přichází na řadu léčba antibiotiky. Na slabší rýmu je možné použít vincentku, mořskou vodu, Nasivin, Sanorin, Olynth ve spreji. Kapky se nedoporučují. Nikdy nepřekračujte dobu léčby více než týden.

Nachlazení se během těhotenství léčí podobně, jako při klasické léčbě. Důležitý je klid na lůžku a vyvarovat se jakékoliv námahy, která ještě více oslabí vaše tělo a obranyschopnost. Nikdy neignorujte a nepodceňujte počínající příznaky a nesnažte se nemoc přechodit. Důležitý je také dostatečný příjem tekutin a vitamínů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Rýma u kojenců

2. týden těhotenství