V loňském roce rostla německá ekonomika jen o 1,5 procenta, nejpomaleji za pět let. To okamžitě vzbudilo obavy o budoucnost české ekonomiky.

Na druhý pohled už data tak špatná nejsou. Ke zhoršení došlo ve druhém pololetí, kdy se kvůli problémům s homologací aut snížila průmyslová produkce, sucho ovlivnilo splavnost řek a teplé počasí snížilo produkci energií. K tomu je nutné přičíst nynější fázi cyklu, kdy silná domácí poptávka zvyšuje objem dovozů pro spotřebu i investice, což působí ve směru nižšího růstu HDP.

A navíc aktuální data implikují, že ve čtvrtém čtvrtletí rostla německá ekonomika mezičtvrtletně cca o 0,2 procenta a vyhnula se recesi.

To ovšem neznamená, že je všechno ideální. Zpomalující Čína, riziko tvrdého brexitu či hrozba obchodních válek budou nadále negativně ovlivňovat vývoj světové ekonomiky. Celkově se stále nic dramatického neděje a i přes zpomalení růstu v Německu by česká ekonomika měla letos růst zhruba o tři procenta.

Tedy pokud lidé ve větší míře neuvěří některým "prognózám", jejichž autoři v touze po vyšší mediální pozornosti věští recesi. Pokud by domácnosti či firmy opravdu omezily výdaje, může dojít k výraznému zhoršení ekonomického vývoje v ČR, za které bychom si ale mohli sami.