KDYŽ NEBESA SE OTEVŘELA (4)

Chvátal Jaroslav

Chvátal Jaroslav

autor

17.01.2019 Ufo

Podobný jev, který zahrnuje interakci substrátů bohatých na železo se silnými rotujícími magnetickými poli plazmatu pohybující se nad zemským povrchem, byl také zaznamenán na Marsu:

Marťanský rover „Oportunity“ objevil velké kulové útvary roztroušené po celé oblasti „Meridiana Planum“, jak je vidět na níže přiložené fotografii. Tyto geody jsou přezdívány „borůvky“, neboť je charakterizuje jejich „šedo-modrá barva“ a způsob, jakým jsou ukotveny v marťanské hornině, jenž hodně připomíná „borůvkový muffin“.

Podle provedené spektroskopické analýzy jsou marťanské „borůvky“ identifikovány jako „hematitová konkrece“. Otázkou samozřejmě je, jakým mechanismem vznikly. „Hematitová konkrece“, je jedním z několika typů hornin kulového designu, které se nacházejí na zemi, ale proces jejich tvorby doposud není zcela objasněn. Na níže uvedené fotografii můžeme porovnat marťanské „borůvky“ (uprostřed) s „hematitovými konkrecemi“Texasu (dole vpravo) a s objekty „Moqui“Utahu (hematitové koule s pískovcovým jádrem, dole vlevo). Pak existují další druhy podobných útvarů vejčitého tvaru, které mohou mít v průměru až několik desítek centimetrů.

Většina tohoto typu hornin je seskupena v jakýchsi zónách. Rozhodně nejde o nahodilá naleziště, nebo umístění jednotlivých kusů. Často se vyskytují v nějaké oblasti konkrétního skalního útvaru. U některých ložisek je na první pohled zřejmé, že tyto kulovité platformy nemohly vzniknout v kulové puklině, nebo dutině, neboť všude kolem se vyskytují sedimenty zjevně plochého liniového uspořádání. Ty samé útvary byly nalezeny i v místech, kde ostatní sediment byl doslova stlačen do skály. Z těchto a mnoha jiných důvodů, je potřeba aby se výzkum zaměřil na zodpovězení dvou důležitých otázek:

► Za jakých okolností či mechanismů dochází k vytvoření daného typu konkrece

► Proč disponují vždy bez výjimek kulovým tvarem a v několika málo případech pak tvarem vejčitým

 Jak již bylo naznačeno, existuje celá řada hypotéz a teorií, které

Zaregistrujte se a čtěte dál,
získáte 8 dní předplatného
na zkoušku zdarma

Najděte svou cestu k transformaci s naší rozsáhlou nabídkou videí a článků, které rozšíří vaše obzory.

Další díly