Koncert pod vodou a hudební nástroje vyrobené z ledu

V Mnichově probíhá hudební festival Out of the Box, jehož návštěvníci jsou svědky hudebních produkcí v akváriu nebo výroby funkčních hudebních nástrojů z norského ledovce.
Between Music – Aquasonic (foto Jens Peter Engedal)

Anglický idiom „Out of the Box“ je výrazem pro stav „mimo rámec věcí“ či nonkonformní a kreativní přístup ke skutečnosti. Stejnojmenný festival v bavorském Mnichově, který se letos koná od 11. ledna do 3. února 2019, se snaží bořit hranice běžných konvencí, a tedy i obvyklého prostoru interpretů a posluchačů nebo tradiční představy o materiálech určených pro výrobu hudebních nástrojů.

Na programu festivalu je například hudba z akvária. Jedná se o produkci projektu Aquasonic dánského ansámblu Between Music, jehož hudebníci hrají ponořeni pod vodou. Každý hudebník hraje ve svém akváriu na nástroje vyrobené speciálně pro tento účel. Interpreti vyvinuli techniku zpěvu bez typického bublání, které vypouštění vzduchu pod vodou způsobuje. Autorkou hudby je skladatelka a zároveň umělecká vedoucí ansámblu Laila Skovmand. Hudebníci jsou ponořeni pod vodou bez jakéhokoliv dýchacího zařízení, a proto i nádechy nad hladinou vody tvoří plánovanou součást každé kompozice.

Ředitelka festivalu Martina Taubenberger na toto téma dodává: „Kromě běžně známých hudebních nástrojů existují též futuristické nástroje, nebo lépe řečeno, nástroje z jiného světa. Hudební soubor Between Music již léta spolupracuje s potápěči, neurology, fyziky a výrobci hudebních nástrojů, s cílem zdokonalit hudební produkce pod vodou a jejich slyšitelnost pro posluchače.“ Ansámbl za dobu své tříleté existence provedl netradiční projekt již v řadě zemích světa i v rámci prestižních hudebních festivalů.

Festival Out of the Box 2019 (zdroj Out of the Box foto Emile Holba)

Dalším tématem festivalu jsou hudební nástroje z nezvyklých materiálů. Hudebník a perkusista Terje Isungset experimentuje s nástroji z ledu. K výrobě ledových nástrojů výrobci preferují zvláštní čirý led, který má vlastnosti přírodního ledu či materiálu z ledovce. Isungset si nechává materiál dovážet kamionem z Norska, z ledovce v regionu Geilo. Jiné nástroje a objekty jsou vyrobeny z místních zdrojů či ledu dopraveného z Polska. Výrobci zpracovávají ledové bloky motorovými pilami a povrch svých výtvorů upravují žehličkou.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]