Varieté s cirkusáky, žongléry a orchestrem BCO

Brno Contemporary Orchestra se vrací s dalším experimentálním programem, v němž rozehraje polemiku s fenomény plesu, karnevalu a maškarády, tedy vyhledávané lidové zábavy s nutnou dávkou nechtěných i chtěných taškařic a potměšilostí. V úterý 29. ledna vystoupí v brněnském pracovišti Střediska volného času Lužánky Legato společně s cirkusovým souborem LeGrando ve skladbách Mauricia Kagela a Erwina Schulhoffa.

Mauricio Kagel, jedna z vůdčích osobností euroamerické hudební avantgardy, v roce 1977 napsal kompozici Varieté – varietní skladbou inspirovanou latinskoamerickými rytmy a tanci, přesto ve své zdánlivé jednoduchosti nesoucí autonomní sdělení. Die Wolkenpumpe pražského skladatele Erwina Schulhoffa je pak jedním z mála dokladů vlivu dadaismu na tuzemské hudební prostředí. „Nonsens, dada a neodada jsou tak náplní obou částí koncertu, jehož nedílnou součástí je též vystoupení artistů, žonglerů a cirkusáků z Cirkusu LeGrando. Právě v jeho prostorách, tedy v tělocvičně, se koncert uskuteční“, vysvětluje dramaturg BCO Viktor Pantůček.

Vzdušná akrobacie Cirkusu LeGrando, foto Cirkus LeGrando

V repertoáru cirkusu LeGrando jsou artisté na zemi i ve vzduchu, jednokolkaři, žongléři se vším možným, klauni, chůdaři, ekvilibristé i kouzelníci. Jak se nám tyto dovednosti podaří sladit se skladbou Varieté, ukáže až spolupráce s BCO pod režijním vedením Matěje Sýkory. S orchestrem jsme ještě nikdy nespolupracovali, ale už teď je jasné, že se na to všichni těšíme, a že půjde o jedinečný zážitek,“ dodává principál cirkusu LeGrando Marek Jovan Jovanovski.

Cirkus LeGrando, patřící pod lužánecké pracoviště Legato, se zaměřuje především na realizaci cirkusových kroužků pro děti a dospělé, cirkusové příměstské a letní tábory. Kromě toho však také spolupracuje se světovými cirkusovými soubory a jezdí na akce po celé České republice i do zahraničí. Cirkus Le Grando je součástí tzv. nového cirkusu, založeného pouze na výkonech lidských artistů.

Sdílet článek: