Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Markétě a Mirkovi v turecké base svitla naděje. Petříček zmínil amnestii

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
17. ledna 2019
05:50

Na šest let a tři měsíce poslaly soudy v Turecku do vězení dva Čechy. Miroslav Farkas a Markéta Všelichová byli odsouzeni za spolupráci s bojovníky milic syrských Kurdů YPG, které Ankara považuje za teroristickou organizaci. Jsou zadržovaní od roku 2016, teď jim ale spolu s dalšími vězni svitla naděje. Podle šéfa české diplomacie Tomáše Petříčka (ČSSD) je možné, že v Turecku vyhlásí amnestii. Ministr Petříček Blesk Zprávám řekl, že jeho lidé prověřují, zda by se prominutí zbytku trestu týkalo i odsouzených Čechů.

„Nejvyšší soud v Ankaře potvrdil původní verdikt soudu nižší instance ve výši šest let a tří měsíců pro oba Čechy,“ řekla loni v červenci Blesk Zprávám tehdejší mluvčí ministerstva zahraničí Irena Valentová, která později odešla do diplomacie. Pro Markétu a Mirka tím zhasla poslední naděje. Trestu se mohou zbavit už jen prostřednictvím Evropského soudu pro lidská práva.

Markéta si alespoň vyžádala přesun do „přívětivější“ věznice v Izmiru. Teď se ale ona i Mirek podle českého ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) možná dočkají předčasného propuštění. A návratu domů k rodinám.

Zachrání amnestie i Čechy?

„V tureckých médiích se objevila informace o možné amnestii, takže se snažíme zjistit všechny možné informace, zda by se mohla vztahovat i na občany České republiky,“ řekl Blesk Zprávám překvapivě ministr. Kdy by k případné amnestii mohlo dojít, zatím ale ještě Petříček neví.

Pokud by se na Čechy nevztahovala, chce se podle svých slov pokusit vyjednat, co půjde. „Musíme vyhodnotit, jaký bude otázka amnestie mít dopad na tyto případy – poté bychom se následně rozhodli, jestli případně neintervenovat,“ zmínil Petříček a dodal, že v tuto chvíli je prioritou zjistit o amnestii maximum možného.

Návštěva diplomatů ve věznicích

Čeští diplomaté jsou podle Petříčka s Markétou a Mirkem v kontaktu a snaží se být nápomocní. „Zajišťujeme všechny konzulární služby, již proběhly návštěvy ve věznicích. Naše ambasáda v Ankaře oba případy sleduje a ve věznicích byli naši konzulární pracovníci,“ doplnil šéf české diplomacie.

V říjnu loňského roku nastupující ministr Petříček Blesk Zprávám řekl, že jeho náměstek byl kvůli Markétě a Mirkovi v Turecku, aby se pokusil vyjednat alespoň snížení jejich trestu. Turecký režim prý trvá na tom, aby si odpykali alespoň část trestu.

defakto ( 7. dubna 2019 17:14 )

... nesouhlasím s propuštěním Všelichové a Farkase , jen at si odsedí celý trest v tureckém vězení ! Pletli se do konfliktu mezi Turkami a Kurdy , kdo ví kdo je řídil a financoval , kdo ví pro koho pracovali když se o ně naše diplomacie tolik zajímá a Česká televize jim ještě před jejich zadržením dělala reklamu .

havran2 ( 17. ledna 2019 12:58 )

To je tedy ministr,na co šáhne,to zkazí ! ! !

doktormediciny ( 17. ledna 2019 11:24 )

...tak trochu na palici...Ja teda osobne nechapu, proc se pletou do vnitzrnich zalezitosti Turecka....Celou kausu s temi Kurdy akceptujeme tak, jak nam ji presentuji media...

auslak ( 17. ledna 2019 09:22 )

To už je opravdu na palici.Takže všechny naše vězně v cizině přivítáme hezky doma a pak je pustíme.Max. si nějakou dobu odsedí u nás.A na takový nápad asi přišel v šest ráno na WC.

Deneček ( 17. ledna 2019 06:34 )

Vyměnit je za Petříčka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa