Menu Zavřít

Pistole z tiskárny: nejvíc ohrožení jsou sami střelci kutilové

17. 1. 2019
Autor: Profimedia.cz

Ve Spojených státech se diskutuje o nebezpečnosti zbraní, které si může kdokoliv vytisknout na 3D tiskárně. Největší nebezpečí může paradoxně tento domácí výrobek představovat pro samotné střelce.

Nevystopovatelná zbraň je noční můrou každého kriminalisty nebo bezpečnostního experta. Plastová zbraň vytištěná 3D tiskárnou může být pronesena i přes bezpečnostní rámy.

Texaská firma Defence Distributed se v polovině roku 2018 s vládou Spojených států dohodla, že může volně nabízet ke stažení plánky s návodem na vytištění pistole. Nakonec ale soud v Seattlu vyslyšel námitky některých amerických států a tuto aktivitu zakázal.


Přečtěte si:

Vyprodáno, hlásí výrobce české pistole Alien. Zájemce neodradila ani vysoká cena


Nicméně stále existují lidé, kteří si plán na vytištění pistole na internetu volně stahují, napsal na konci prosince list The Washington Times. Podle odpůrců omezování držení zbraní je zákaz porušením svobody slova a americké ústavy.

Nebezpečí při první výstřelu

Jeremy Straub, který učí počítačovou vědu na státní univerzitě v Severní Dakotě, varoval, že největším nebezpečím je tisk plastových zbraní zejména pro střelce, domácí kutily. Taková zbraň vydrží v nejlepším případě jen několik výstřelů a pak se střelci může rozpadnout v ruce a zranit jej.

Neexistuje totiž žádná garance toho, že plastové díly budou vytištěny přesně. Zbraň může jeho majitele vážně zranit i v případě prvního výstřelu. Podle Strauba je častým jevem, že při 3D tisku dochází k různým defektům.

Vysoké nároky domácí tiskárny nezajistí

Zejména běžně dostupné 3D tiskárny nesplňují kritéria na vysoce kvalitní tisk. Případná chyba tisku nemusí být vždy jasně patrná pouhým okem. Navíc volně dostupné plány na internetu mohou být i záměrně upraveny, aby zbraň nebyla funkční. Komerční výrobci zbraní provádí náročné zkoušky, aby zbraně byly spolehlivé. To u domácího 3D tisku neplatí.

Na limity plastových zbraní už loni v létě upozornil ředitel kanadské asociace sportovních střelců Tony Bernardo. Podle něj je nesmyslná úvaha, že případný kriminálník nebo terorista použije plastovou nespolehlivou pistoli, když si bez problémů může pořídit na trhu pravou zbraň. „Nebavíme se o opravdové zbrani, ale o něčem, co možná může pětkrát vystřelit bez toho, aby vám to vybouchlo v ruce,“ uvedl Bernardo na adresu vytištěných střelných zbraní.

BRAND24

Dále čtěte:

Marie, první žena v životní velikosti vytištěná v 3D, má pomoci s léčbou rakoviny

Soud ve Spojených státech prodloužil zákaz zveřejnění návodů na tisk 3D zbraní

Trojrozměrná země. Česko je líhní 3D tisku

Trojrozměrný král Průša: Někdy je to velký chaos

 Josef Průša

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).