Pátek , 26. 04. 2024

Oto

Máte miminko v zimě? Jak poznat, že je mu chladno, a jak často s ním můžete ven? Jaké otázky maminky ještě trápí? Poradíme!

Narodilo se vám miminko v zimě? A víte, kolik vrstev mu oblékat, aby mu nebylo příliš zima nebo naopak vedro? A kdy s ním můžete ven? Odpovíme vám na sedm nejdůležitějších otázek.
Miminko v zimě. Jak ho obléct?
zdroj: 123RF.com

17. 01. 2019

Co patří do zimní výbavičky?

Pokud nepočítáme fusak, který je samozřejmostí, neměla by ve výbavičce chybět teplá vložka do kočárku. Z oblečení potom jedna vyteplená a jedna tenčí kombinéza s návleky na nožičky, rukavičky, teplá i tenká čepička, termo overal, body s dlouhým rukávem, dupačky tenké i silnější ponožky, svetřík nebo tenčí mikinka a to samé i v teplejším provedení.

Kdy s miminkem ven?

Co nejčastěji, pokud to počasí dovolí, protože pobyt venku dětem prospívá. Novorozenci by kromě nutného přesunu neměli pobývat venku v teplotách od – 5 °C. Při těchto mrazech raději na procházky zapomeňte, i kdybyste miminko oblékla sebevíc. U větších kojenců platí stejné pravidlo, jen teplota by neměla klesnout pod – 10 °C. Pobytů venku a procházek se opravdu v těchto teplotách vyvarujte, vašemu miminku by mohly více uškodit než prospět.

Jak obléct miminko na zimní procházku?

Obecně platí, že miminko by mělo mít o vrstvu více než vy. A vrstvení je opravdu základ. Používejte raději bavlněné oblečení. Jako první vrstvu je praktické použít body s dlouhým rukávem a dupačky, pod které dejte ještě ponožky. Pokračujte další vrstvou, ideálně tepláčky a tenkou mikinkou, na tu ještě svetřík. Pokud využijete termo oblečení z moderních materiálů, uberte jednu vrstvu, ideální je overal, na ten dejte již jen tenčí svetřík nebo mikinu. A pak již rovnou do teplé kombinézy. Kombinéza bývá většinou uvnitř fleecová nebo z podobných materiálů. Nezapomeňte na teplé ponožky nebo vyteplené botičky od kombinézy, čepičku a rukavičky. Dítěti ale nedávejte žádnou vrstvu přes pusinku, srážející se dech látku vlhčí a ta pak promrzá. Mezi další vrstvy se počítá i teplý fusak, případně podložka do kočárku, nenavlékejte tedy dítě zbytečně moc.

Jak dlouho trávit čas venku?

Pobyt venku přizpůsobte počasí, nicméně hodina je i v mrazivém počasí tak akorát. Čas raději neprodlužujte, ale můžete jít ven jednou dopoledne, jednou odpoledne. Takový pobyt venku prodlužuje obranyschopnost vašeho miminka.

K TÉMATU  Televize může posloužit jako učebnice. O filmech je ale třeba podle odborníků s dětmi mluvit

Mazat nebo nemazat obličej?

Samozřejmě mazat, ale čím? Krémy s obsahem vody by mohly miminku jenom uškodit. Používejte masti nebo krémy určené do zimního počasí a na jemnou pleť miminka. Neexperimentujte.

Jak obléct miminko do auta?

Do auta rozhodně neoblékejte jako ven. Dát plně oblečené miminko v autosedačce do auta, v kterém se pak zatopí, je nevhodné, hrozí přehřátí dítěte. Raději v autě zatopte předem a miminko oblečte a bez kombinézy dejte do autosedačky. Využijte buď speciální fusak nebo deku, kterou dítě přikryjete.

Jak poznat, že je miminku zima/teplo?

Čelo není směrodatné, že je miminku teplo nebo zima zkoušejte raději na zátylku, pod krčkem nebo pod paží. Miminko by nemělo být zpocené nebo horké. V tom případě raději sundejte jednu tenkou vrstvu oblečení. Přehřáté miminko může být nervózní. Pokud je miminko chladné, na nic nečekejte a oblečte ho víc nebo jděte někam do tepla.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Každý, kdo se chystá koupit nové auto, má v podstatě čtyři možnosti. Kromě možnosti okamžitého vyplacení celé částky, se nabízí varianta jako klasický leasing, půjčka od banky nebo nebankovního subjektu, či stále oblíbenější operativní leasing. Každá z variant má svá pro a proti. 
Maminky v tomto videu natočil jeden tatínek, který je dal přes internet dohromady, aby ukázali světu, jak může být běžný život s postižením zábavný a plný radosti. Píseň, kterou společně zpívají, je dojemná skladba A Thousand Years. V originále ji nahrála zpěvačka Christina Perri k filmu Twilight sága: Rozbřesk - 1. část. Video bylo natočeniona podporu World Down Syndrom Day 2018, a představuje 50 matek s jejich dětmi. Původní inspirace vznikla díky britské organizaci Singing Hands, která pomáhá dětem ve skupinách učit Makaton. Tento jazykový program pomáhá slyšet lidem s problémy s učením nebo komunikací pomocí značek a symbolů. Tohle vás skutečně dojme!
Nevěra zasáhne fatálně každý vztah. Může však být také poučením a východiskem pro vybudování vztahu lepšího.
Cílem lymfodrenáže je zlepšit kvalitu lymfatického oběhu, popřípadě odčerpat přebytečnou lymfu z podkoží zpět do oběhu. Postup je nutno znát a bezpodmínečně respektovat, a tak patří jen do rukou zkušených odborníků. Nesmí způsobit žádné bolestivé pocity, nepoužívají se při ní žádné emulze ani oleje.
Venkovní pochmurné počasí nikoho zrovna neláká. Proto se raději zachumláme do deky a posedíme si pěkně v teple u krbu. Pokud však nemáte po ruce dobrou knihu, zachrání to některý z oblíbených filmových snímků, jež za poslední roky trhaly rekordy ve sledovanosti. Co konkrétně stojí za zhlédnutí?
Domácí pracovna je prostor, který byste měli dostatečně oddělit od zbytku domova. Pokud se pracovna rozlézá po bytě, ztrácí se hranice mezi prací a odpočinkem a kvalitně nesplňuje ani jedno. Inspirujte se pěknými pracovnami, a třeba dostanete nápad, jak zařídit tu svou.
Móda je tématem, které zajímá především ženy. Samozřejmě že existují i pánové, jež se vyznají v módních trendech, a dokonce je baví je sledovat. Ale spíše je to doménou žen, které na toto téma jsou schopné vést se svými kamarádkami dlouhé dialogy. Největším problémem bývá si vytvořit vlastní šatník. S ním se potýká spousta žen. Tápou a zkoušejí a hledají rady a inspiraci. Řešením by mohl být kapslový šatník. Co je jeho podstatou?
Někteří zástupci zvířecí říše umí skutečně překvapit svojí šikovností. Kočka, pes, křeček, ale i medvěd, opice nebo veverka. Mezi všemi pak vyniká vychytralý pták, který využívá návnadu od lidí k lovení ryb. Podívejte se, jaký předvádí inteligentní zvířata talent a schopnost se učit.
Máte doma kočku? Pak určitě budete souhlasit, že nad jejím chováním někdy zůstává rozum stát.
Že gejši jsou neoddělitelně spojené s Japonskem ví mnoho těch, kteří se alespoň trochu zajímají o kulturu a svět obecně. Také se ví, že hlavním úkolem gejš bylo především pobavit své klienty tancem, zpěvem, čajovým obřadem, konverzací a dalším programem nezbytným pro kulturní a zajímavou zábavu. O prostituci se v souvislosti s gejšami téměř nedá hovořit.
Chcete si pořídit pejska, ale moc dobře si uvědomujete, že zanedlouho chcete založit rodinu? Možná z toho důvodu ztrácíte o pejska zájem, protože si říkáte, že pes a děti - to rozhodně nejde dohromady. Jenže opak je pravdou. Stačí si jen zvolit takové plemeno, které s dětmi bude opravdu skvěle vycházet. I když se to může jevit jako něco nereálného, psi jsou velice empatičtí a zejména některá plemena se o děti starají doslova jako o svá vlastní štěňata. Pořiďte si tedy svého čtyřnohého společníka a než si založíte rodinu, trochu si ho vycvičte. Můžete ho brát jako své první dítě a vyzkoušet si, co taková péče vlastně vyžaduje.
Už nevíte, jak nad hyperaktivitou svých mazových žláz vyzrát? Zkuste esenciální levanduli nebo rozmarýn. Ovšem slibné výsledky přináší i olej z čajovníku australského, který zároveň omezí tvorbu akné.

Výběr článků

Je zcela na místě, aby jsme vzhledem k času stráveném v kuchyni, vybrali přesně tu, která bude tvořit ucelený design celého bytu či domu, tak také, aby nám efektivně sloužila. Pro splnění těchto podmínek je tak potřeba pečlivě vybírat a přihlédnout v neposlední řadě i k ceně. Tak jaká bude ta vaše vysněná kuchyně? Pojďme se na to společně podívat!
Nezáleží na tom, kolik je zrovna hodin. Je to tady! Máte chuť dopřát si něco hodně nezdravého. Jednou vás provokuje tlačenka v lednici, podruhé máte problém zkrotit myšlenku pochutnat si na tom hříšně sladkém dortíku. Tu a tam takový okamžik potká snad každého z nás a jak jistě víte, všechno má nějakou příčinu. A to i hlas vašich myšlenek volající po pizze a hranolkách s dvojitou tatarkou. Co za tím stojí a jak to řešit? Poradíme.
Trh s nemovitostmi zažívá doslova boom. Je potřeba si však uvědomovat několik možných komplikací. Co nám brání v koupi vysněného příbytku?

Nepřehlédněte

Na stůl o vánocích prostě patří. Adventní věnec je jedním ze základních prvků vánoční výzdoby. Tahle dekorace se stane vaší chloubou, když jí vyrobíte sama! Možná už v tom máte praxi, možná to zkusíte poprvé, ale v každém případě se můžete inspirovat. A pokud věnec vyrábět nechcete, alespoň si nějaký vyberete.
Období, kterým nyní procházíme, je složité. A asi bychom se shodly na tom, že pro všechny. Staří lidé jsou samotní, mladí lidé musí řešit péči o děti a jejich výuku. Hodně domácností se potýká s nedostatkem peněz. Někteří se potýkají se špatným zdravotním stavem. Věřte ale, že bude líp, a je potřeba si udržet, alespoň někdy, dobrou náladu. Tak si dejme nějaké super české komedie!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek