Očekávané události 17. ledna 2019

17. ledna 2019 Události Autor: Jaroslava Otradovcová

Nabízíme výběh z očekávaných událostí ve čtvrtek 17. ledna 2019.

Ve Štrasburku končí plenární jednání Evropského parlamentu. Poslanci budou hlasovat o návrhu zmrazit platby členským státům, které nerespektují principy právního státu.

Pokračují vzpomínkové akce na oběť Jana Palacha, na příklad na Mezinárodní konferenci: „Jan Palach a další živé pochodně v sovětském bloku“, kterou pořádá Univerzita Karlova a Mene Tekel. Ve Francouzkém institutu bude dále představena kniha francouzského spisovatele a scénáristy Anthonyho Sitruka s názvem Krátký život Jana Palacha. Následující debatu s autorem povede historik Petr Blažek z Ústavu pro studium totalitních režimů.

Akademie věd České republiky seznámí s novým programem dotací pro úspěšné vědce a vědkyně mladší a střední generace s mezinárodními zkušenostmi.

Na nádvoří Fakulty architektury ČVUT dojde k představení  prototypů útulen do Krkonoš, které navrhli a postavili studenti architektury a momentálně je dokončují v dejvickém kampusu. Stavby budou od léta sloužit v Krkonoších jako nouzová přístřeší na křížení pěších tras.

Začínají veletrhy Go a Regiontour na brněnském výstavišti. Budou se věnovat hlavně aktivní dovolené a nebude chybět ani stánek s nabídkou církevní turistiky.

Díla inspirovaná životem cestovatele Miroslava Zikmunda mohou ode dneška do 5. května shlédnout zájemci v Baťově institutu ve Zlíně. Výstava je koncipovaná jako připomínka nedožitých stých narozenin cestovatele.

V brněnské katedrále sv. Petra a Pavla se v 19 hodin koná slavnostní koncert Petra Kolaře. Tomuto varhaníkovi, dirigentovi a profesorovi brněnské konzervatoře při něm bude udělena prestižní cena Jana Václava Stamice.

V Dolanech začínají kurzy Alfa pro hledající. Hostit je bude klub Kyklop každý týden od 19.30 až do 11. dubna.

O půlnoci ze čtvrtka na pátek startuje 14. ročník kladrubského La Manche. Klienti, zaměstnanci rehabilitačního ústavu a další zájemci se při něm  budou snažit v bazénu zdolat vzdálenost rovnající se délce kanálu La Manche. Závodu se zúčastní Pavel Nový, Jitka Molavcová a Alfred Strejček. Doplavání štafety se předpokládá v pátek 18. ledna mezi 17. a 18. hodinou.

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony