Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Dívka spáchala sebevraždu i kvůli šikaně. Liberec teď představil projekt prevence na školách

Besedy s dětmi, divadelní představení, proškolování učitelů či předávání informací školákům přes sociální sítě. To chystá Liberec v dvouletém projektu Princezna Julie, který je zaměřený na prevenci šikany, kyberšikany a dětského násilí v základních školách. Cílem je osvěta i pomoc obětem.

Podle náměstka primátora Ivana Langra je třeba o tomto tématu veřejně hovořit. Má pocit, že ve školách je nechuť o šikaně mluvit. „Že školy mají pocit, že když to téma neventilují navenek, že jsou zajímavější pro rodiče," uvedl Ivan Langr. Nepovažuje to za správné. „Pro mě má hlavní cenu škola, která šikanu přiznává, která ji účinně řeší, než ta, která ji nepřiznává, a přitom tam je," dodal.

Odkaz na dívku, která spáchala sebevraždu

Název projektu symbolicky odkazuje na třináctiletou dívku z Liberce, která roce 2015 spáchala sebevraždu, přičemž jedním z důvodů pravděpodobně byla šikana ve školním kolektivu. „Název projektu chápejme jako varovný prst, jako imperativ, co už tady nikdy nechceme zažít," uvedl náměstek.

Město do projektu zapojí 20 základních škol, podílet se na něm bude městská policie, nezisková organizace Advaita i divadlo. Jeho herecké studio, v němž účinkují převážně děti, na přelom května a června chystá pro školy premiéru představení nazvané O vílách a králi draků. Tematicky bude zaměřeno na šikanu a mělo by děti jako diváky šokovat. „My už nemůžeme hrát příběhy, které jsou takové vyprávěcí, musíme opravdu šokovat a rozhodla jsme se, že ten příběh bude drsný," uvedla umělecká vedoucí souboru Jana Hejret Vojtková. Představení ale podle ní skončí dobře. „Skončí nadějí, protože to je můj smysl práce režijní s herci, že to musí mít katarzi, musí to mít východisko. Když nemá, tak to končí v lese s oprátkou nebo na práškách," dodala.

Manuál i školení

V rámci projektu také bude městská prevence pořádat besedy s dětskými parlamenty škol, informace chce školákům předávat i prostřednictvím sociálních sítí. Zvažuje, že by oslovilo i nějakého známého youtubera. Měl by vzniknout také elektronický "krizový rozcestník" pro oběti či svědky šikany, aby věděli co dělat či na koho se obrátit o pomoc v takových případech. Langr by také chtěl, aby si zkušenosti předávaly samy školy a na jejich základě vytvořit i manuál. „Stanovit si postupy, které by mohly být jednotné," dodal. Třídní učitelé by navíc měli absolvovat školení u odborníků z neziskové organizace Advaita, aby dokázali lépe rozpoznat projevy šikany.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Liberec, školy, šikana, princezna Julie, projekt, prevence, Ivan Langr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dívka spáchala sebevraždu i kvůli šikaně. Liberec teď představil projekt prevence na školách  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.