InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Bohumil Melichar: Normalizační zpravodajství – komentované pásmo dobových reportáž

    Úterý 23.4 17:00 - Muzeum Středního Pootaví, Strakonice

  • Klub deskových her

    Úterý 23.4 18:00 - Čajovna Na Půdě, Strakonice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

V Táboře roste další supermarket. Jaká je budoucnost nákupních hal?

U Baumaxu se dokončuje nové obří nákupní centrum. Táborské obchodní zóny sice slouží širokému regionu, ale jak dlouho se ještě mohou rozrůstat? , Autor: Libuše Kolářová - Jižní Čechy Teď

U Baumaxu se dokončuje nové obří nákupní centrum. Táborské obchodní zóny sice slouží širokému regionu, ale jak dlouho se ještě mohou rozrůstat?     Autor: Libuše Kolářová - Jižní Čechy Teď

TÁBOR - Druhé největší jihočeské město, kterým Tábor je, má mezi okresními městy kraje jeden primát - počet supermarketů. Už před mnoha lety upozorňoval bývalý předseda táborského obchodního družstva Jednota František Přívozník, že obchodní plochy jsou v Táboře naddimenzované a neodpovídají počtu obyvatel. Ten navíc od té doby poklesl. Přesto vyrůstají další a další obchodní zóny zejména na jižní periférii města, zatímco z centra zmizely potravinové obchody a množí se hlavně banky.

 

Zda jde o prvenství pozitivní či negativní, o tom může být spor. Zákazníci většinou sdílejí první stanovisko. A to jak z hlediska dostupnosti široké škály sortimentu, tak i v konkurenci, která se projevuje v nižších cenách. Údajně. Objevují se však i hlasy, že třeba oděvy je výhodnější nakupovat na Václavském náměstí v Praze než v buticích v centru Tábora.

Na území města a v jeho nejbližším okolí vzniklo od devadesátých let nejméně deset prefabrikobaných staveb supermarketů nejrůznějších investorů a řetězců. To na jihu Čech mimo krajské město nemá obdoby. Porostou další? „Zatím mi není známo, že bychom měli na úřadě podobnou žádost," odpovídá vedoucí táborského stavebního úřadu Jitka Doležalová. „Nové stavby supermarketů se nechystají, evidujeme zatím jen žádost Lidlu na Pražském sídlišti. Ten hodlá stávající budovu zvýšit o jedno patro, zároveň chce omezit parkování jen pro zákazníky. Z velké části ho totiž plní zaměstnanci a návštěvníci nemocnice, dříve i transfuzní stanice," dodala Doležalová.

Jedinou novou stavbou supermarketu, která právě v největší obchodní zóně u sídliště Nad Lužnicí od léta minulého roku roste, je obchodní centrum, jehož investorem je společnost Koupelny Ptáček. A není to zrovna drobeček. Za investici 150 milionů korun vznikne na 7 300 metrů čtverečních prodejní plochy. O tu se podělí spolu s investorem a jeho sortimentem pro vodu, topení a plyn další komerční aktivity. Jde například o prodejnu sportu, zahradní techniky, koupelnové studio a další.

Toto nové obchodní centrum, které uzavře „účko" mezi Baumaxem a Albertem, ale není asi poslední stavbou. „Zřejmě se bude ještě dostavovat druhou polovinou ve směru k Táboru. Jednala jsem s projektantem a údajně tam má být kromě jiného vše pro dům a zahradu, sportovní zboží a podobně," prozradila Jitka Doležalová.

Zkušenosti větších měst na západ od našich hranic ukazují, že prefabrikované budovy supermarketů mohou být pro obyvatele dobrým sluhou, ale posléze také zlým pánem. Ze statistik vyplývá, že podobné halové stavby se investorovi zaplatí během patnácti let a ti pak v mnoha případech z různých důvodů odcházejí. Nevyplatí se objekty ani hlídat, protože ochranka v nepřetržitém provozu něco stojí. A tak bývalé prodejní haly chátrají, usazují se v nich bezdomovci a kromě hygienických problémů tam hrozí úrazy a požáry.

Není to však jen memento zahraničních supermarketů. I u nás zápasily v minulých letech s podobnými problémy například opuštěný supermarket Albert v Domažlicích, Billa v Ostravě, Tesco v Ústí nad Labem, Bauhaus v Ostravě, i v Písku měli dlouho opuštěný supermarket Billa, než se mu našel nový obsah. Podle odborníků to nejsou zdaleka poslední případy. Problém opuštěných supermarketů může nastat v budoucnu i v Táboře.

Již během povolování dalších a dalších supermarketů se před lety zastupitelé města zamýšleli, jak podobnému krizovému scénáři zabránit. Zaznívalo, aby investoři těchto staveb měli ve smlouvě dodatek, že v případě opuštění a nevyužívání prodejních hal tyto na své náklady ve stanoveném termínu odstraní. Leč tato myšlenka naráží na legislativu.

„Takováto možnost prostě není. Stavební zákon ji neumožňuje. Snad jen u stavby, která má stavební povolení na dobu určitou. A to supermarkety nejsou," konstatuje vedoucí stavebního úřadu Doležalová. "Pokud zůstanou opuštěné a budou chátrat, máme jedinou páku a tou je nařízení povinné údržby," dodává. Otázkou ovšem je vymahatelnost podobného nařízení v cizině, kde většina řetězců má své sídlo.

Diskuse k článku - 22 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
« Novější příspěvky 1 2 3  | Starší příspěvky »
  • Jirka 

    Reagovat

     

    Další nesmyslná betonová plocha a zničený kus louky či pole.

    Vloženo 14.2.2019 10:45:22

  • Pavla 

    Reagovat

     

    Co se zde staví za obchody ví někdo

    Vloženo 7.2.2019 17:14:41

  • All 

    Reagovat

     

    Nevidím na tom nic špatného, kdyby lidé nechtěli aby se tam market postavil určitě by se složili a pozemek by koupili pro něco PRO ně užitečnějšího :)

    Vloženo 19.1.2019 18:13:56

  • Blanč 

    Reagovat

     

    Nevíte, jestli už dělají nějaký náběr? Nebo kam se mám jít hlásit, že bych tam chtěla pracovat?

    Vloženo 18.1.2019 21:44:31

  • anoymní čtenář 

    Reagovat

     

    Když se v Táboře něco nového postaví nebo se něco opraví (budovy, ulice, náměstí, křižovatky apod.), tak pro mnoho zdejších inteligentů
    je všechno špatně a pokud by to dělali oni sami, tak by to bylo geniální.
    A co se týká venkova, tak tam mají prodejny Coop tak vysoké ceny zboží, že se lidem vyplatí dojet si pro větší nákup do táborských marketů a vyjde je to i s náklady na cestu daleko levněji. Pokud tedy bývalý pan předseda obchodního družstva nebyl schopen
    strávit konkurenci, tak měl objekty na vsích prodat Vietnamcům. Ti by si s tím poradili.

    Vloženo 17.1.2019 14:06:06

    • Lenka 

      Reagovat

       

      Ty jsi úplně mimo.

      Vloženo 17.1.2019 16:08:10

      • anonymní čtenář 

        Reagovat

         

        A jak to tedy je?

        Vloženo 17.1.2019 18:24:09

      • anonymní čtenář 

        Reagovat

         

        No hlavně že ty jsi v obraze. Pokud ale nejsi schopná vymáčknout ze sebe konkrétní argument, tak se do toho ne..r a nic sem nepiš.

        Vloženo 17.1.2019 18:24:54

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      Pan předseda obchodního družstva si už dávno užívá zaslouženého důchodu. Zřejmě měl na mysli obchodní plochy Tábora a netušil, že obchodní centrum druhého největší město v kraji bude sloužit obyvatelům celého regionu, nejen těm, kteří jezdí do Tábora za prací. Obavy, že tu zůstanou strašit chátrající budovy jsou směšné. Jen ceny zasíťovaných pozemků pod nimi se pohybují v řádech miliónů a chtěl bych vidět firmu, která by nad tou částkou mávla rukou a jen platila daň z nemovitosti. Stejnou informační hodnotu mají postřehy o táborských cenách, Václavák v Praze není Pařížská a zdejší obchod s luxusním módním zbožím není vietnamský market.

      Vloženo 17.1.2019 20:12:43

« Novější příspěvky 1 2 3  | Starší příspěvky »
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace