Ministři letos plánují pracovní cesty do exotických destinací. V itineráři mají Barmu či Indonésii

Ministři současné vlády chtějí letos prosazovat české zájmy v jihovýchodní Asii, Jižní Americe nebo Skandinávii. Vyplývá to z přehledů plánovaných zahraničních cest, které Radiožurnál získal od jednotlivých rezortů. Třeba ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO) má na letošek v plánu cesty do Jordánska, Barmy nebo Číny.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková

Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková | Zdroj: Úřad vlády ČR

„Česko teď nabízí thajskému královskému letectvu svůj nejnovější model L 39 NG. O zakázky se podle premiéra Andreje Babiše (ANO) budou ucházet také třeba čeští výrobci útočných pušek a pistolí, leteckých simulátorů, výrobci houfnic nebo tradiční čeští výrobci nákladních vojenských aut,“ informoval reportér Českého rozhlasu David Jakš z aktuální velké cesty premiéra Andreje Babiše a ministryně Novákové po jihovýchodní Asii.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celou reportáž.

Jejím cílem má být hlavně navazování obchodních vztahů v zahraničí. Tím ale výjezdy zmíněných politiků zdaleka nekončí. Babiš se ještě v lednu chystá na Světové ekonomické fórum v Davosu.

Delegace podnikatelů

Nováková má v plánu například výjezdy do Kyrgyzstánu, Jižní Ameriky nebo na Ukrajinu. Na většině cest ji budou doprovázet čeští podnikatelé.

„Každá cesta má svůj bilaterální rozměr. Na většinu s sebou bude paní ministryně brát delegaci podnikatelů. I ve vztahu k tomu, jak naši podnikatelé indikují, tak je v současné době potřeba diverzifikovat náš zahraniční obchod. A to nejenom na země Evropské unie, ale i mimo ni. Abychom měli silnější a stabilnější pozici pro naše české podniky,“ říká Radiožurnálu mluvčí ministerstva průmyslu Milan Řepka.

Poslanci se příští rok podívají do KLDR, Kanady nebo Ruska. Organizační výbor schválil zahraniční cesty

Číst článek

Návštěvu Ukrajiny má kromě Novákové v plánu také šéf české diplomacie Tomáš Petříček z ČSSD. Ten se chystá rovněž i do Pobaltí nebo na západní Balkán. Minulý týden spolu s dalšími zástupci vlády ladil plány vrcholných zahraničních cest, tedy cest, které vedle šéfa diplomacie podnikají čtyři nejvyšší ústavní činitelé a ministr obrany.

„Výjezdy by samozřejmě měly směřovat do oblasti zahraničních vztahů především na posilování vztahů se sousedními státy. A na naši spolupráci v rámci Evropské unie, nicméně máme také zájem posilovat obchodní vztahy s celou řadou zemí po celém světě. Rádi bychom se věnovali oblasti východní Asie, máme vyšší zájmy o Afriku a také střední a Jižní Ameriku,“ popsal ministr.

Zbrojařské akce

Mnoho času v letadle letos stráví také ministr obrany za hnutí ANO Lubomír Metnar. Kromě pravidelných setkání ministrů obrany zemí Evropské unie, NATO a visegrádské čtyřky ho čekají například zbrojařské akce v Asii.

Druhá Zemanova zahraniční cesta. V Polsku se sejde s Dudou a podívá se do Bělověžského pralesa

Číst článek

„Navštíví zbrojní veletrhy ve Spojených arabských emirátech a v Indii, kvůli podpoře českého obranného průmyslu. A zbrojní veletrhy, to abychom věděli, co je nejnovějšího na trhu se zbrojním materiálem. Zároveň to jsou významné veletrhy v Asii. Tam vystavuje řada českých firem. Svojí přítomností tam podpoří české vystavovatele,“ přiblížil pro Radiožurnál mluvčí ministerstva Jan Pejšek.

Vicepremiér a ministr životního prostředí Richard Brabec z hnutí ANO podnikne letos dvě velké cesty se Svazem průmyslu a dopravy. „Předběžně jsem přislíbil, že bych jel se svazem průmyslu v dubnu do Jižní Ameriky, do Peru a Kolumbie. Samozřejmě to bude snaha o otevření dveří českým firmám třeba z pohledu sanitace vody, hospodaření s vodou, odpady. Druhou destinací je cesta do jihovýchodní Asie,“ řekl Brabec.

Nejčastěji budou členové vlády letos cestovat do Bruselu, Štrasburku a v první polovině roku také do Rumunska, které do konce června přesedá Radě Evropské unie.

Zdeňka Trachtová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme