Prostreno.cz

Bílá moruše pomůže nejen při chronické únavě

Strom dosahující výšky až dvaceti metrů, jehož plody mohou nahradit rozinky? To je moruše bílá! Proč se považuje za bylinku a jak působí na organismus? Při depresi nebo diabetu je prostě báječná!

Bílá moruše je malá odrůda moruše, vědecky známá jako Morus alba, která pochází ze severní Číny. Jedná se o opadavý strom, jehož listy jsou primárním zdrojem živin pro bource morušového. V tradiční medicíně se zmíněné listy, ale i ovoce a kůra používají v různých formách, a to pro vysoký obsah flavonoidů a dalších důležitých živin, jako je vitamin C, vápník, bílkovina a železo. Mezi některé další klíčové účinné látky v této rostlině patří kyselina kávová, kyselinu gallová, resveratrol či moracin.

Sušené listy tohoto stromu se typicky využívají pro přípravu čaje, zatímco ovoce se suší a je konzumováno přímo. Nutno zmínit, že esenciální olej z listů je také silný a doporučuje se pro lidi s určitými zdravotními stavy, konkrétně diabetem. A kdo další tenhle báječný stromek ocení?

Protizánětlivé vlastnosti

Rozmanitá škála aktivních látek a těkavých kyselin v plodech morušovníku vyniká protizánětlivými vlastnostmi, které konají dobrodiní při léčbě artritidy, chronických zánětů, dny, migrény nebo syndromu dráždivého tračníku.

Zdravé srdce

Výzkum potvrzují, že konzumace plodů morušovníku může přispět ke snížení celkové hladiny cholesterolu, čímž se eliminuje riziko aterosklerózy, infarktu, mrtvice a koronárního srdečního onemocnění.

Působí proti depresi

Jedna z aktivních složek kůry moruše má antidepresivní vlastnosti. Pravidelné pití čaje tak zabraňuje splínům a kolísání nálad. Mimochodem, stresová reakce v těle je zodpovědná za všechno, od úrovně úzkosti až po metabolické procesy. Stres je prostě zabiják!

Diabetes

Tato rostlina je vychvalovaná pro své účinky na diabetes 2. typu. Je totiž schopná vypnout nebo zpomalit zpracování cukru v těle. To může výrazně zlepšit kvalitu života diabetických pacientů.

Únava

Pokud trpíte chronickou únavou, nebo prostě chcete trochu více energie, šálek čaje z bílé moruše podpoří fyzickou i duševní energii. A co víc, výtažek z listů této rostliny podle vědců ovlivňuje paměť a funkce mozku. Uvedený extrakt stimuluje nervovou aktivitu, která by mohla pomáhat při léčbě Alzheimerovy choroby.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat