Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Německo řeší změnu přístupu k firmě Huawei. Zvažuje jeho vyloučení z trhu

Svět

  9:37aktualizováno  16:20
Berlín - Kvůli možným bezpečnostním rizikům uvažuje německá vláda o změně přístupu k čínské firmě Huawei. Napsal to list Handelsblatt. Je podle něj dokonce možné, že se firma nebude podílet na budování mobilní sítě páté generace (5G). Německé ministerstvo vnitra později uvedlo, že vláda ještě nedosáhla jednotného postoje k tomu, zda by měl být Huawei z bezpečnostních důvodů vyloučen z německého trhu.

Huawei (ilustrační foto). foto: Reuters

Některé západní země již Huawei ze svých trhů vyloučily kvůli obavám, že by telekomunikační zařízení od této firmy mohlo být využito ke špionáži. Huawei ale takové obavy označuje za nepodložené. „Jsme velmi optimističtí, že dokážeme splnit veškeré bezpečnostní požadavky pro sítě 5G,“ uvedla podle agentury Reuters firma. „Nevidíme žádné racionální důvody k tomu, aby byla společnost Huawei vyloučena z výstavby sítí 5G v jakékoliv zemi,“ dodala.

USA vyšetřují Huawei kvůli krádeži obchodních tajemství. Číně hrozí další obchodní překážky

Spolková republika byla zatím na rozdíl od Spojených států, Británie či Norska v přístupu k této čínské společnosti a možným rizikům zdrženlivější. Telekomunikační skupina Deutsche Telekom se sice rozhodla přezkoumat svou strategii výběru dodavatelů vybavení pro telekomunikační sítě, vládní politici ani bezpečnostní orgány ale zatím neviděli důvod, proč Huawei vyřadit z výstavby sítě 5G.

Nyní se dost možná situace mění. „Jak Handelsblattu potvrdili lidé obeznámení s tématem, je ve vládě v plném proudu diskuse o tom, jak by Huawei mohl být vyloučen (z výstavby sítě 5G),“ píše německý list. Času pro rozhodnutí přitom není nazbyt. Už na jaře se budou dražit frekvence a telekomunikační firmy do té doby potřebují vědět, s kým mohou pro výstavbu potřebné infrastruktury počítat.

Přímo zakázat působení některým zahraničním firmám na německém trhu vláda nechce. Handelsblatt napsal, že vláda je pod tlakem Spojených států. Mohla by ale například skrze Spolkový úřad pro bezpečnost v informační technice (BSI) nastavit bezpečnostní standardy tak, že by z výstavby nové sítě byl Huawei, který jakákoliv pochybení odmítá, prakticky vyloučen. Je také možná změna telekomunikačního zákona.

Vláda ale zatím jednoznačný postoj nezaujala. „Proces dosažení jednotného názoru na konkrétní kroky ještě nebyl dokončen,“ sdělilo ministerstvo vnitra v písemné odpovědi na dotaz poslankyně opoziční strany Zelených Kathariny Drögeové. Z textu cituje Reuters.

Svaz německého průmyslu (BDI) ve čtvrtek uvedl, že z budování mobilní sítě páté generace v Německu by neměl být vyloučen žádný podnik, proti kterému nejsou důkazy.

Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...