Koho navrhne Bohdan Pomahač na Nobelovu cenu? ‚Projdu i možné kandidáty z Čech,‘ říká

Českého chirurga Bohdana Pomahače minulý týden Nobelův výbor požádal, aby nominoval kandidáty na cenu za fyziologii a lékařství. Seznam možných adeptů na prestižní cenu lékař zatím sestavuje. „Rozhodně by si to zasloužil profesor Antonín Holý, ale ten už bohužel zemřel,“ napsal Bohdan Pomahač serveru iROZHLAS.cz.

Praha/Boston Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Po transplantaci obličeje žijí naši pacienti plnohodnotný život, říká plastický chirurg Bohdan Pomahač.

plastický chirurg Bohdan Pomahač | Foto: Jan Řápek | Zdroj: Český rozhlas

Zpráva od Nobelova výboru stockholmského Karolinského institutu přišla českému chirurgovi minulý týden. „Byl jsem trochu překvapen, ale ten pocit se okamžitě vystřídal s pocitem hrdosti z této obrovské pocty,“ uvedl Bohdan Pomahač pro iROZHLAS.cz.

Žádost od Nobelova výboru zveřejnil v sobotu na svém twitteru.

Provedl první celkovou transplantaci obličeje. Český lékař Pomahač vybere kandidáty na Nobelovu cenu

Číst článek

Své návrhy na prestižní ocenění stále připravuje. „Mám krátký seznam jmen, na kterém ještě pracuji. Podle Nobelova institutu by ale neměli být kandidáti zveřejňováni, takže bych raději žádná jména netrousil,“ odpověděl na otázku, zda už ví, koho nominuje.

Jména z Čech?

Při sestavování seznamu vlastních nominantů na Nobelovu cenu ale podle svých slov bude přemýšlet i o případných kandidátech z Česka. „Zatím o nikom takovém nevím, ale ještě samozřejmě projdu možné kandidáty z Čech a poradím se s kolegy. Rozhodně by si to zasloužil pan profesor Antonín Holý, ale ten už bohužel zemřel,“ přiblížil Pomahač.

Chirurg Pomahač: Úspěch transplantace obličeje nekončí operačním sálem

Číst článek

Pokud jde o významné úspěchy na poli medicíny, zaujal ho v loňském roce například takzvaný CRISPR/Cas systém korekce genetických vad, který pokládá za převratný.

„Zatím ještě nejsou výsledky, ale v dohledné době několika let pravděpodobně budou. Objevitelé by si potom určitě Nobelovu cenu zasloužili,“ myslí si chirurg.

Sám má podle svých slov v profesním životě celou řadu vzorů. „Od chirurgické techniky po výzkum, styl prezentace, leadership a tak dále. Není asi jenom jeden člověk, kterého bych jmenoval. Snažím se si na každém člověku či vzoru chování najít to nejlepší a tím se inspirovat,“ uzavírá Bohdan Pomahač.

Lékař od 90. let působí v USA, kde provedl například první úspěšnou celkovou transplantaci obličeje. Kromě výzkumných projektů se věnuje i klinické praxi plastické chirurgie. V roce 2007 se stal vedoucím popáleninového centra v americkém Bostonu.

Daniela Brodcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme