Na brněnském veletrhu se znovu představuje projekt Církevní turistiky

Na brněnském veletrhu se znovu představuje projekt Církevní turistiky
17. ledna 2019 Události Autor: Filip Breindl

Nabídka takzvané církevní turistiky – návštěvy památek, ubytování v klášterech či na farách nebo poutnické stezky – se po roce opět představí na brněnských veletrzích cestovního ruchu Go a Regiontour. Na Výstavišti probíhají ode dneška do neděle, široké veřejnosti jsou určeny závěrečné tři dny. "Je to příležitost ukázat místa, kam se lidé mohou vydat nejen za odpočinkem a rekreací, ale také za duchovní inspirací," řekl brněnský biskup Vojtěch Cikrle.

K návštěvě stánku 028 v Pavilonu P bude návštěvníky zvát kopie sochy Panny Marie Křtinské z jihomoravského poutního místa. Duchovní správu tam nedávno převzali premonstráti z Nové Říše. Členové tohoto řádu se tak vrátili po dvou stoletích na místo, kde působili premonstráti z kláštera v Brně-Zábrdovicích zrušeného za josefinských reforem. "Vstoupili jsme tam docela tiše a první úkol, který na nás čeká, je oprava varhan, které dlouho nehrají. Po té duchovní stránce je třeba, aby tam byla stálá služba ve zpovědnici a vůbec k dispozici návštěvníkům poutního místa. Chceme, aby zejména mladým lidem Křtiny ukazovaly nejen cennou památku, ale místo přivádějící k Bohu," řekl Proglasu opat novoříšských premonstrátů P. Marian Rudolf Kosík.

Na stánku Církevní a klášterní turistiky se budou společně se svými projekty prezentovat Konference vyšších představených ženských řeholí a Biskupství brněnské, českobudějovické, ostravsko-opavské, plzeňské, opolská diecéze a diecéze St. Pölten z Rakouska.  Právě brněnské biskupství ve spolupráci s diecézí Sankt Pölten vydalo brožuru s významnými církevními místy na jižní Moravě a v Dolním Rakousku. Sousední diecéze vítá možnost tímto způsobem oslovit zájemce z České republiky, řekl o veletrhu Jakob Herburger z biskupství v Sankt Pöltenu: „Naplno se zřejmě zúčastníme až příští rok, protože až někdy na začátku léta dokončíme a spustíme online německou verzi stránek církevní turistiky. Pokládáme ale za důležité mít možnost takto oslovit veřejnost v České republice a jsme vděční brněnské diecézi za to, že nás ke spolupráci na církevní turistice přizvala.“

Novinkou v nabídce církevní turistiky na jižní Moravě je možnost ubytování na faře v Lukově na Znojemsku, v oblasti Národního parku Podyjí. Brněnské biskupství také ve spolupráci s diecézí Sant Pölten chystá kurs pro dobrovolné průvodce v církevních památkách. "Naším záměrem je, aby tito lidé dovedli návštěvníkům nejen popsat historické budovy, ale také vystihnout duchovní podstatu daného místa. Kurs se zaměří také na jejich komunikační a rétorické dovednosti," řekl k tomu P. Roman Kubín odpovědný za duchovní správu církevní turistiky.

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony