Soud poslal oba podezřelé z přepadení benzinky, při kterém zemřela čerpadlářka, do vazby

Události: Podezřelí z vraždy na benzinové pumpě jsou ve vazbě (zdroj: ČT24)

Mělnický soud ve čtvrtek poslal do vazby dva muže obviněné kvůli prosincovému loupežnému přepadení čerpací stanice v Nelahozevsi a zastřelení její obsluhy. Oba se vzdali práva stížnosti proti vazbě. U soudu vypovídal pouze mladší z nich, který je obviněný z loupeže a hrozí mu až desetiletý trest. Jeho dvaatřicetiletý komplic obviněný z vraždy vypovídat odmítl, uvedl státní zástupce Tomáš Milec.

Žalobce navrhoval mužům vazbu ze všech tří zákonných důvodů. Podle něj hrozilo, že muži uprchnou, případně budou ovlivňovat svědky nebo budou v trestné činnosti pokračovat. Soud uznal všechny tři důvody.

Vyšetřovatelé nyní shánějí další důkazy. Podle Milce může trvat vyšetřování ještě další tři měsíce. „Jde o to, aby byla velmi podrobně objasněna otázka, do jaké míry druhý z obviněných věděl o tom, že může být použita zbraň,“ řekl Milec. Podle státního zástupce bude nutné vypracovat znalecké posudky. Bude-li vyšetřování trvat déle, bude muset mělnický soud rozhodovat o prodloužení vazby.

Mladší ze dvou mužů podezřelých z přepadení čerpací stanice v Nelahozevsi
Zdroj: Vít Černý/ČTK

Policie oba muže zadržela v pondělí, dvaatřicetiletému muži, který čerpadlářku údajně zastřelil, hrozí až výjimečný trest. Jeho šestadvacetiletému komplici hrozí za loupež až deset let ve vězení.

Údajný vrah čerpadlářky před jednáním prohlásil, že na místě činu vůbec nebyl. „Zeptejte se toho druhého, já jsem tam vůbec nebyl,“ řekl při příchodu do jednací síně mělnického soudu muž, který je obviněn, že na utíkající osmapadesátiletou ženu vystřelil.

Před soud předstoupil jako první mladší z obviněných. Eskorta ho přivedla do jednací síně zhruba v 8:50, začátek jednání byl původně plánovaný na 8:30. Muž šel klidně, nesnažil se ani zakrývat si obličej.

Ruce měl spoutané pomocí takzvaného medvěda, kdy má zadržený kolem pasu kožený pás, k němuž jsou přichycena pouta, kterými má spoutané ruce. V jednací síni strávil zhruba hodinu a půl.

S nezakrytým obličejem a rukama spoutanýma „v medvědovi“ dorazil i druhý obviněný, jednací síň pak opustil podstatně rychleji. Policie oba odvedla z jednací síně v poutech přímo do policejního auta.

Tragédie, která vyvolala velkou pozornost veřejnosti, se stala 3. prosince. Pachatelé v noci vtrhli na benzinovou pumpu a zastřelili čerpadlářku, která se před nimi chtěla schovat v zadní místnosti stanice. Pak utekli s lupem v celkové hodnotě asi 13 tisíc korun. Mladšího z podezřelých zadrželi policisté v Kralupech nad Vltavou, staršího ve Vojkovicích na Mělnicku.