Nový velký hadronový urychlovač bude dlouhý 100 kilometrů a stát přes 10 miliard dolarů

 
Další 1 fotografie v galerii
Nový urychlovač by měl začít se sledováním kolizí elektronů a pozitronů / CERN
Evropská organizace pro jaderný výzkum v minulých dnech odhalila, jak by měl vypadat nástupce současného LHC (Large Hadron Collider), tedy Velkého hadronového urychlovače. Ten by měl být dlouhý 100 kilometrů, vést opět pod zemí a do ostrého provozu by se mohl dostat již roku 2040.

Nový urychlovač by měl být umístěn fyzicky poblíž aktuálního 27kilometrového LHC, tedy nedaleko Ženevy. Ten současný se již stihl zapsat tím, že potvrdil existenci Higgsova bosonu v roce 2012. Vědci doufají, že se 22 členských států CERNu (Evropská organizace pro jaderný výzkum) co nejdříve dohodne a domluví na realizaci projektu.

Nový urychlovač by měl začít se sledováním kolizí elektronů a pozitronů (elektronový a pozitronový kolidér zde bude první) a měl by stát přes 10 miliard dolarů. Další fáze přinese supravodivý protonový stroj v tomtéž tunelu, co bude stát dalších více než 15 miliard dolarů. A ten by měl být postaven kolem roku 2050.

Ultimátní cíl pro nový FCC (Future Circular Collider) je mít 100kilometrový supravodivý protonový akcelerační prstenec, jenž zvládne energie až 100 TeV. To značí, že bude o jeden řád výkonnější než LHC. To řekl na setkání s novináři Frédérick Bordry, ředitel pro technologie v CERN.

Začít by se ale mělo elektronovým-pozitronovým strojem, stejně jako LEP předcházel LHC. To vše by samozřejmě zajistilo pro částicové fyziky velmi nabitý program a mraky studií ke zkoumání.

Celý plán je rozpracovaný již asi tak pět let, ale je jasné, že si věda 21. století asi bude žádat právě to (citujeme z CERNu): „Bude to provokativně více výkonný částicový kolidér, jenž slavnostně inauguruje částicovou fyziku vysokých energií do 21. století."

Mohlo by vás zajímat

Reklama