reklama

Marek Eben v roce 1979 vystudoval hudebně-dramatický obor Pražské konzervatoře a poté získal angažmá v Divadle Vítězslava Nezvala v Karlových Varech a v Divadle Jaroslava Průchy v Kladně. Ve Studiu Ypsilon působil od roku 1983 do roku 2002. Už v roce 1969 se ale objevil jako „Váleček“ v seriálu Kamarádi, který jej proslavil.

K umělecké dráze byl Marek předurčen. Je synem významného českého hudebního skladatele Petra Ebena a Šárky Ebenové, rozené Hurníkové, a synovcem skladatele Ilji Hurníka. Jeho manželkou je herečka Markéta Fišerová.

Kromě divadla, filmu a moderování se věnuje i hudbě. Spolu se svými dvěma bratry - mladším Davidem  (*1965)  a starším Kryštofem (*1954) vystupuje ve folkové skupině Bratři Ebenové.

Eben není jeden, ale hned tři

Marek má hned dva velmi všestranně nadané bratry. Nejstarší z Ebenů – Kryštof – je vědec, konkrétně matematik. Pracovně působí v Ústavu informatiky Akademie věd na Oddělení složitých systémů. Zabýval se mimo jiné vývojem numerického modelu MEDARD sloužícímu pro předpověď počasí. V kapele Bratři Ebenové hraje na klávesy.

Davidovi, nejmladšímu z Ebenů, je 54 let. I on je vědec, i když v poněkud jiném oboru – je hudebním historikem. Řídí mužský pěvecký sbor Schola Gregoriana Pragensis zaměřený na gregoriánský chorál, hraje na dechové nástroje ve skupině Bratři Ebenové a je českým znalcem i praktikem gregoriánského chorálu. Akademicky působí v Ústavu hudební vědy na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, kde byl v roce 2017 jmenován profesorem v oboru Hudební umění se zaměřením Hudební teorie.

Bratři Ebenové jako skupina

Bratři spolu hrají už dlouhá léta. Skupina už v roce 1979 získala skupina interpretační cenu na festivalu Porta v Olomouci. V jejich hudbě se od počátku proplétaly vlivy klasiky, folku, rocku či jazzu a prvky vytříbeného hudebního humoru. Motorem kapely byl šéf a skladatel Marek, který nejprve prošel různými skupinami včetně countryových sestav Wyjou a Rošambo. V té se k němu na trubku připojil Kryštof a pak už hráli Ebeni sami.

První album, které se jmenuje stejně jako skupina, spatřilo světlo světa v roce 1982. Objevily se na něm ale jen čtyři písně, z nichž některé byly později znovu nahrané. I proto se někdy za první první album označují „Malé písně do tmy“ (1984).

V první polovině 90. let 20. století Ebenové příliš nekoncertovali, z popudu Zdeňka Vřešťála a s pomocí Karla Plíhala ale natočili spolu s muzikanty z kapely Etc..., kontrabasistou Jaromírem Honzákem a Ivou Bittovou úspěšné album Tichá domácnost. Album vyšlo, ale aktivita kapely byla minimální.

Více koncertují až v posledních letech - po úspěchu s albem Já na tom dělám, na kterém kromě hostů z Tiché domácnosti zpívá jednu píseň také Jiří Schmitzer a kde se v roli Senecta v jedné písni objevuje i Jiří Bartoška. Všichni tito hosté a Stanislav Předota a Ondřej Maňour ze souboru Schola Gregoriana Pragensis, který vede David Eben, také vystupují na koncertním DVD, které bylo natočeno o dva roky později. Jejich zatím poslední deskou je „Čas holin“ z roku 2014.

Kromě tria bratří Ebenových – tedy Marka, Kryštofa a Davida tvoří kapelu rytmika působící mimo jiné v kapele ETC Vladimíra Mišíka – Jiří Veselý (basová kytara, akordeon), Jiří Zelenka (bicí, perkuse) a Pavel Skála (akustické a elektrické kytary). Kapelu dnes již neodlučně doplňuje vynikající jazzový kontrabasista Jaromír Honzák.